MVP: Neutemeljena tvrdnja Sanadera o glasovanju u inozemstvu

MINISTARSTVO vanjskih poslova RH priopćilo je u četvrtak kako su neutemeljene tvrdnje predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, izrečene u srijedu na tiskovnoj konferenciji u Zagrebu, prema kojima hrvatska vlada još nije regulirala glasovanje hrvatskih državljana u diplomatskim predstavništvima i konzularnim uredima RH u inozemstvu, poglavito u SRJ Njemačkoj i BiH.

Prema priopćenju, "tim se tvrdnjama očito pokušava sugerirati kako će hrvatskim državljanima u inozemstvu biti onemogućeno glasovanje na izborima u studenom ove godine, a za što bi odgovornost trebala snositi Vlada RH".

MVP je "radi potpune i točne informacije" u svojem priopćenju dao sljedeće pojašnjenje:

"MVP SR Njemačke u pravilu svake dvije godine cirkularnom notom izvještava sve diplomatske misije i konzularne urede u SRNJ o postupku glede održavanja izbora strane zemlje na teritoriju SRNJ. Veleposlanstvo RH u Berlinu zaprimilo je 14. srpnja o.g. cirkularnu notu MVP-a SRNJ u kojoj je navedeno kako se zahtjev za suglasnost MVP-a u SRNJ mora podnijeti najkasnije dva mjeseca prije namjeravanog održavanja izbora. Ukoliko je pravovremeno postavljanje zahtjeva onemogućeno kasnim određivanjem dana izbora ili drugom objektivnom smetnjom koja leži u sferi zemlje šaljiteljice, zahtjev se mora neodložno podnijeti nakon otklanjanja smetnje. Ne može se računati s dopuštenjem ako je zahtjev u MVP-u SRNJ zaprimljen manje od tri tjedna prije dana održavanja izbora.

U odnosu na provođenje izbora u BiH, suglasnost zemlje primateljice se u svim dosadašnjim organiziranjima izbora tražila odmah nakon raspisivanja izbora i uvijek je dobivena."

Pročitajte više