Na Boeingu 737 u Japanu puknuo prozor kokpita tijekom leta

Avion All Nippon Airwaysa (ANA) u Japanu vratio se u svoju polaznu zračnu luku nakon što je tijekom leta došlo do puknuća na prozoru kokpita. Pukotina se pojavila na krajnjem vanjskom od četiri sloja prozora koji okružuju kokpit. Incident nije bio ozbiljan, ali da nije riješen, mogao je biti "prilično opasan", rekao je stručnjak za zrakoplovstvo, prenosi BBC. Nitko u avionu nije ozlijeđen.

Let ANA NH1182 letio je iz grada Sappora na Hokkaidu za Toyamu, grad na glavnom japanskom otoku Honshuu. Boeing 737 sletio je u zračnu luku New Chitose u Sapporu oko 12:10 po lokalnom vremenu (3:10 GMT).

"Ove se stvari događaju"

Glasnogovornik ANA-e, najvećeg japanskog prijevoznika, rekao je da je pukotina pronađena dok je let letio iznad Hakodatea. "Puknuće nije utjecalo na kontrolu leta ili tlak", rekao je glasnogovornik. Zrakoplov se vratio u zračnu luku, gdje je izvršeno sigurno slijetanje.

Stručnjak za zrakoplovstvo John Strickland rekao je da uzrok pukotine još nije poznat. "Ove stvari se ponekad dogode, možda je nešto udarilo u prozor, na primjer ptica, veliko zrno tuče, nije nemoguće. Možda povremeno dođe i do puknuća zbog istrošenosti, ali to je vrlo rijetko", rekao je.

Dodao je da će zrakoplovna tvrtka morati zamijeniti cijeli prozor, a ne samo slomljeni sloj, kako bi bila sigurna da je zrakoplov potpuno siguran. "Ove se stvari događaju, nemoguće je reći koliko često, ali mogu biti prilično opasne ako se ne poprave", rekao je.

Druga nesreća u dva tjedna

U avionu je bilo 59 putnika i šestero članova posade. Za putnike su organizirani alternativni letovi. Ovo je drugi incident koji uključuje model zrakoplova Boeing 737 u zadnja dva tjedna. Međutim, let ANA-e nije bio jedan od Boeingovih zrakoplova 737 MAX 9, već ranija verzija koja "nipošto nije bila stara", rekao je Strickland.

Američki zrakoplovni regulator FAA prizemljio je letove svih zrakoplova Boeing 737-9 nakon što se u novom avionu Alaska Airlinesa dogodila eksplozija u kojoj je ploča kabine otpala u zraku, ostavivši rupu na bočnoj strani trupa prošlog tjedna.

Taj je zrakoplov sa 177 putnika i članova posade morao prisilno sletjeti u američkoj državi Oregon. U petak je FAA produljila prizemljenje zrakoplova Boeing 737 MAX 9 na neodređeno vrijeme radi daljnjih sigurnosnih provjera i rekla da će pooštriti nadzor nad Boeingom.

Pročitajte više