Na današnji dan uhićen je Gotovina, a Karamarko i Mesić to su proslavili šampanjcem

Screenshot: YouTube

NA DANAŠNJI dan prije dvanaest godina, a nakon višegodišnjeg skrivanja, na Kanarskim otocima uhićen je general Ante Gotovina. Istovremeno, u Zagrebu su, zbog toga, ispijali pjenušac tadašnji predsjednik države Stjepan Mesić i šef tajne službe Tomislav Karamarko. Razloga za slavlje imao je i Vladimir Šeks, koji je tada, baš kao i danas, bio siva eminencija HDZ-a.

Karamarko i Mesić pili šampanjac

Podsjetimo, nakon više od četiri godine bijega od haškog tužiteljstva Gotovina je uhićen za vrijeme večere u hotelu Bitacora u Playa de las Americasu, smještenom na južnom dijelu Tenerifa. Gotovina je kod sebe u trenutku uhićenja imao oko 12 tisuća eura u gotovini i putovnicu na ime Kristijan Horvat.

 
Tadašnji predsjednik Mesić u jednom je intervjuu rekao kako ga je upravo Karamarko obavijestio da su Gotovinu službe locirale u Španjolskoj prisluškujući telefonske razgovore njegove supruge Dunje Gotovine. Karamarko je godinama kasnije, pogotovo nakon uzleta političke karijere, tvrdio kako nije odigrao ključnu ulogu u uhićenju Gotovine. O detaljima Karamarko nikad nije htio pričati, a kako je naglašavao, u tome ga sprječava državna tajna.

Šeks: Sve je kriv Sanader


"U HDZ-u je bilo nekih ljudi koji su radili protiv Gotovine, ali Karamarko nije jedan od njih", govorio je Željko Dilber, Gotovinin kum. No sasvim je sigurno da je Vladimir Šeks jedan od zaslužnih za to povijesno uhićenje.

"Locirati, otkriti, uhititi i transferirati u Haag", bile su Šeksove riječi o Gotovini. Godinama kasnije i on je, baš kao i Karamarko, malo drugačije govorio o tim danima. Naime, rekao je da je zapovijed o uhićenju izdao Ivo Sanader. Tvrdi i kako poznata rečenica o transferiranju u Haag nije njegova nego je zapravo citat onog što su se dogovorili na sjednici VONS-a.

Dolaskom HDZ-a politika se promijenila

Sve je krenulo kada je haška tužiteljica Carla del Ponte u lipnju 2001. godine poslala  zapečaćenu, odnosno tajnu optužnicu i zahtjev za uhićenjem Gotovine koalicijskoj vladi Ivice Račana. Tadašnja vlada odbila ga je odmah uhititi, a poslala je i službenu pritužbu haškom sudu izjavljujući kako zbog teških kvalifikacija ne može prihvatiti optužnicu, što je generalu dalo dovoljno vremena da do javne objave optužnice u srpnju 2001. godine pobjegne.

Dolaskom HDZ-a na vlast ta se politika mijenja. Zadovoljenje pravde trebalo je čekati sve do 16. studenog 2014. godine kada je general Gotovina, zajedno s generalom Mladenom Markačem, pravomoćno oslobođen svih optužbi za ratne zločine.

Pročitajte više