Na današnji dan potpisan je Daytonski mirovni sporazum

Foto: Profimedia

NA današnji dan prije 27 godina, 14. prosinca 1995., u Parizu je potpisan Daytonski mirovni sporazum, kojim je prema dogovoru 21. studenog iste godine u Daytonu u SAD-u i službeno okončan rat u Bosni i Hercegovini. BiH je ustrojena kao država tri konstitutivna naroda i ostalih.

Glavni akteri mirovnih pregovora bili su u konačnici i potpisnici Daytonskog sporazuma - hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, srpski predsjednik Slobodan Milošević i predsjednik BiH Alija Izetbegović.

Određeno je da se BiH sastoji od dva entiteta, Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, te da je čine konstitutivni narodi (Bošnjaci, Hrvati i Srbi, s ostalima). Propisane su nadležnosti BiH i entiteta, kao i odnosi između institucija BiH, ali i način izmjene Ustava BiH.

BiH je i danas u dubokoj krizi

BiH i danas grca u dubokoj političkoj krizi, a kao i svi drugi značajniji datumi, tako se i parafiranje sporazuma u Daytonu u BiH obilježava na različite načine, ovisno o tome o kojem entitetu je riječ. U Republici Srpskoj su 21. studenog proglasili entitetskim praznikom, dok je u Federaciji BiH bio uobičajeni radni dan.

Na obljetnicu parafiranja Daytonskog sporazuma nije se osvrnuo nitko od aktivnih hrvatskih i bošnjačkih političara, a predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik kazao je kako je to datum kada su Srbi odlučili biti u državnoj zajednici koja se zove BiH.

Dodik opet aludira na odcjepljenje Republike Srpske od BiH

Dodik je izjavio i kako je nezadovoljan intervencijama međunarodne zajednice nakon rata, ustvrdivši kako je time oskvrnuta bit Daytonskog sporazuma pa će se vidjeti što će biti dalje, a svakako će raditi na vraćanju svih ovlasti entitetima. Taj je projekt, kako je kazao, tek privremeno ostavljen po strani, i to zbog rata u Ukrajini.

"Dajte nam ustavnu poziciju i ustavnu BiH. Ako je nema, neće biti nikakva (BiH)", rekao je Dodik, ponovno aludirajući na mogućnost da se Republika Srpska odcijepi od BiH.

Pročitajte više