Na današnji dan su četnici, ustašama pred očima, počinili jedan od većih pokolja

Foto: Wikipedia

NA DANAŠNJI dan 1942. godine, prije 77 godina, združene snage talijanske vojske i četnika popa Momčila Đujića izvršile su pokolj nad hrvatskim pučanstvom Gata u zaleđu Omiša, gdje je 1. listopada 1942. godine ubijeno 96 osoba, od kojih osmero djece, a selo je spaljeno.

Jedan od najvećih pokolja dogodio se usred NDH, i to ustašama pred očima. Naime, u obližnjem Omišu bilo je središte Velike župe Cetina. Četnici su došli upravo iz tog smjera, a snage NDH nisu ništa učinile kako bi se pokolj spriječio.

Jedan od rijetkih koji su preživjeli taj krvavi četnički pohod bio je tada 9-godišnji Andrija Pivčević. Četnici su ga izboli na devet mjesta, ali je čudom preživio. Upravo je on bio jedan od glavnih svjedoka na suđenju Draži Mihailoviću 1946. godine u Beogradu.

"Pet uri san se pravija da san mrtav. Leža san pokriven leševima. I odjedanput se leš do mene diga, kad vidin Miju Bašića koji je isto glumija da je mrtav. Nekih pesto metara san moga odat, a onda san, kad mi se iscidila krv, lega. Tu me naša Mijo Očašić koji mi je da tri kacijole mlika da se okripin i odveja me materi s kojon san doša do naše kuće di mi je mrtav leža otac i još njih pet, šest", pričao je Andrija 2012. godine za Slobodnu Dalmaciju.

"Na suđenju u Domu garde na Topčideru, protiv Draže smo svidočili ja i Marija Borovac kojoj su zaklali muža i sina. Tri smo dana bili u Beogradu, iako je samo suđenje trajalo, čini mi se, tri miseca, a Draža se branija da je za sve kriv Momčilo Đujić i da on ništa nije zna", pričao je Pivčević tada.

U međuvremenu je sud u Beogradu poništio ovu presudu iz srpnja 1946. kojom se Mihailovića osuđuje na smrt. Draža Mihailović tako je sredinom 2015. godine proglašen nevinim, odnosno rehabilitiran je, što je samo nastavak srpske revizionističke politike kojom se četničke zločince pokušava prikazati kao borce protiv fašista i nacista, a ne kao njihove saveznike, što su realno bili.

Komemoracija

Danas je održana komemoracija.

Vijenci su položeni i zapaljene svijeće na spomen-obilježju na kojem su napisana imena svih žrtva toga monstruoznog zločina.

"Moja je poruka da se ljudi ne mrze. Ovaj su zločin napravili pojedinci koji su klali i palili i ne može se sad jedna nacija okrivljavati za to", rekao je Andrija Pivčević na komemoraciji.

Zamjenik splitsko-dalmatinskog župana Luka Brčić je istaknuo kako je teško riječima opisati taj zločin i "da je čovjek čovjeku mogao to učiniti".

Gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović je rekao da djeca i mladi moraju učiti povijest.
 
"Bez ikakve mržnje i osvete, povijest se mora zapamtiti i iz nje se moraju izvući pouke", rekao je Tomasović.

Današnja komemoracija u Gatima održana je pod pokroviteljstvom predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović, a na njoj je bila njezina izaslanica Mirjana Hrga. 

Pročitajte više