Na Đinđićevu pokopu danas niz svjetskih dužnosnika

POKOPU premijera Srbije Zorana Đinđića prisustvovat će više od 40 visokih izaslanstava iz svijeta, javlja u subotu Radio B92.

Europsku uniju predstavljat će predsjednik Europske komisije Romano Prodi i predsjedavajući EU Georgios Papandreou, u ime Vijeća Europe doći će njezin glavni tajnik Walter Schwimmer, dok će UN predstavljati posebni izvjestitelj za ljudska prava Jose Cutilleiro.

Njemačku će predstavljati ministar vanjskih poslova Joschka Fischer, a Austriju kancelar Wolfgang Schuessel. SAD će predstavljati tročlano izaslanstvo na čelu s bivši državnim tajnikom Lawrenceom Eagleburgerom. U ime Velike Britanije bit će predsjednik Kraljičina savjeta Robin Cook. Rusku delegaciju na pokopu premijera Srbije predvodit će zamjenik šefa ruske diplomacije Vladimir Cizov, dok će Italiju predstavljati predsjednik parlamenta Piere-Ferdino Casini. Uz njih biti će i ministri vanjskih poslova Nizozemske, Norveške i Švicarske dok će ostale zemlje zapadne Europe biti predstavljene na razini ostalih članova vlade.

Iz zemalja regije, uz hrvatskog premijera Ivicu Račana, na pokopu će biti i slovenski premijer Antun Rop, makedonski premijer Branko Crvenkovski, predsjedavajuci Predsjedništva BiH Mirko Šarović i predsjednik Republike Srpske Dragan Čavić, kao i premijer Albanije Fatos Nano, predsjednik Narodnog Sobranja Bugarske Ognjan Gerdžikov te premijeri Rumunjske, Slovačke i Madžarske.

Ispraćaj premijera Đinđića počinje u 12 sati u Hramu Svetog Save u Beogradu a pogrebna povorka će u 13 sati krenuti iz Hrama do Aleje velikana na beogradskom Novom groblju gdje će srbijanski premijer biti i pokopan u 14 sati.

Hrvatski premijer odao počast ubijenom Zoranu Đinđiću

Hrvatski premijer Ivica Račan i ministar vanjskih poslova Tonino Picula s izaslanstvom odali su u subotu počast ubijenom srbijanskom premijeru Zoranu Đinđiću u Hramu svetog Save u Beogradu.

Premijer Račan izrazio je danas, po dolasku u Beograd, sućut i solidarnost s građanima i demokratskim snagama Srbije povodom ubojstva premijera Srbije te ocijenio da će "ovaj težak trenutak biti prevladan".

"Izuzetno je važno da i u ovim teškim trenucima predočimo spremnost na suradnju i dobrosusjedske odnose, imajući u vidu da živimo jedni pored drugih, a tako treba i ostati", kazao je premijer Račan u Palači federacije, gdje su se danas okupila strana izaslanstva radi prisustva sahrani premijera Đinđića, koja će biti obavljena danas u 14 sati u Aleji velikana na beogradskom Novom groblju.

Premijer Račan je dodao da je Hrvatska uspostavila dobre odnose i suradnju s vladom Zorana Đinđića i da zbog toga "nije moglo biti drugačije" nego da dođe u Beograd i oda posljednju počast ubijenom premijeru.







 

Pročitajte više