Na Haitiju uhićeno deset osoba zbog pokušaja krađe 33 djece

HAIĆANSKA policija je u subotu uhitila deset američkih i dominikanskih državljana koji su iz države bez dopuštenja pokušali odvesti 33 djece. Policija je skupinu koju je predvodila Silsby Laure Lavonne uhvatila na području Malpassa na granici s Dominikanaskom Republikom.

Glavna organizatorica ove skupine u svoju obranu je kazala je da je nedavno u Dominikanskoj republici kupila zemljište na kojem planira sagraditi sirotište za djecu koja su ostala bez roditelja u potresu. Djeca su stara između dva mjeseca i 12 godina te ih je policija odvezla u sirotište nedaleko Port-au-Princea, prenosi Associated Press.

Ministarstvo za socijalnu skrb je jedinii organ koji može dopustiti da maloljetna djeca napuste Haiti. Skupina nije imala nikakavih dokumenata niti dopuštenja roditelja za taj postupak. "To je krađa, a ne posvajanje", izjavio je haićanski ministar Yves Christallin. Dok je američki visoki dužnosnik kazao da ovo ne znači da se radi o trgovini djecom već da ih je grupa htjela spasiti i odvesti u drugo sirotište.

Pročitajte više