Na hrvatskom tržištu kancerogene turske žvake?

PRIJE nekoliko dana Hrvatski zavod za javno zdravstvo zaprimio je upozorenje kako postoji mogućnost da su u Hrvatsku uvezene turske žvakače gume koje su kancerogene zbog toga što sadrže previše olova.

Europski inspektori u žvakačim gumama su pronašli između 2,5 i 4,5 miligrama olova po kilogramu, iako je dopuštena razina 1 miligram po kilogramu.
Jutarnji piše kako se osobi koja dulje konzumira takvu hranu na kostima taloži olovo, a dugoročnim unošenjem olova znatno se povećava mogućnost oboljenja od karcinoma.

Prema neslužbenim informacijama do kojih je došao Jutarnji list radi se o turskom proizvođaču Zurrut gida ban, a žvakače gume se zovu Kinetics surprise tattoo.

Marijan Katalenić iz HZJZ-a izjavio je kako su nakon upozorenja europskih kolega odmah poduzete potrebne mjere, na granici je zaustavljen uvoz žvakačih guma za koje se sumnja da sadrže više olova od dopuštenog, a one koje su na tržištu povlače se iz prodaje i idu u ponovnu kontroli.

Katalenić dodaje kako ne moraju sve žvakače gume turskog proizvođača sadržavati previše olova, već je moguće kako se radi o samo jednoj seriji koja možda nije niti stigla u Hrvatsku.

Pročitajte više