NA IZBORIMA U SJEVERNOJ IRSKOJ POBIJEDILE RADIKALNE STRANKE

Stranka demokratskih unionista, kojoj je na čeu protestantski svećenik Ian Paisley osvojila je najveći broj zastupničkih mjesta za sjevernoirsku skupštinu, pokazali su u petak službeni rezultati.

Konačni rezultati u srijedu održanih izbora pokazali su da se ostvarilo ono što su britanski dužnosnici potajno nazivali "najgorim scenarijem" te da je Paisleyev DUP najjača stranka u skupštini.

Oštra polarizacija političke scene u toj britanskoj pokrajini zaokružena je pobjedom Sinn Feina, političkoga krila gerilske skupine Irske republikanske armije (IRA) među katoličkim glasačima, a nad umjerenom Socijalno-demokratskom i laburističkom strankom (SDLP).

London i Dublin nadali su se da bi dobri rezultati umjerenih stranaka mogli dati nov poticaj razgovorima o obnovi rada skupštine koji stoji od listopada 2002. kad ju je London raspustio zbog IRA-inih optužbi da je Britanija špijunira.

Umjesto toga pobijedile su ekstremne stranke protestantskih unionista koji žele očuvati političku uniju Belfasta i Londona i katoličkih nacionalista koji traže ujedinjenje Irske.

Analitičari očekuju da bi zato moglo potrajati razdoblje izravne uprave iz Londona.

Još se ne zna komu će pripasti posljednje od 108 mjesta u sjevernoirskom parlamentu, a zasad DUP ima 30 mjesta, umjerena protestantska Ulsterska unionistička stranka (UUP) 27, Sinn Fein je dobio 24, a SDLP 18 zastupničkih mjesta.

Još je pet zasutpničkih mjesta dobila Stranka alijanse koja se zalaže za zbližavanje sukobljenih zajednica, a tri mjesta dijele male stranke i nezavisni kandidati.

Pročitajte više