Na jugu Srbije oružani okršaj policije i nepoznatih napadača

OPĆINA Bujanovac, koja se nalazi na granici Srbije i Kosova, i gdje Albanci čine etničku većinu, sinoć je postala poprištem oružanog okršaja u kojem su srpske snage sigurnosti ubile zasad nepoznatog napadača.

Dragan Jočić, ministar unutarnjih poslova Srbije, priopćio je da je napadač ubijen u sukobu policije i maskiranih napadača na putu Lučane-Končulj.

Agenciji Beta je rekao da je istraga u tijeku i da će tek biti utvrđen identitet napadača koji je poginuo. Pripadnici Žandarmerije pretražuju teren u potrazi za ostalim napadačima.

Incident je, prema ministrovim riječima, zbio u subotu 21.55 sati na magistralnom putu Bujanovac-Končulj- Gnjiline, na mjestu zvanom Brisić. Napadači, odjeveni u crne uniforme i s licima prekrivenim fantomkama, su naoružani automatskim oružjem i zoljama napadali napadali automobile koji su prolazili tom dionicom, tvrdi ministar.

Ministar je naglasio da su bili napadnuti i građani albanske i srpske nacionalnosti te dodao da se, prema neslužbenim informacijama, u jednom automobilu koji je napadnut nalazio predsjednik Partije demokratskog prosperiteta Preševa Junus Musliju.

Nakon što je na lice mjesta došla patrola policijske stanice Bujanovac, napadači su otvorili vatru na njih, rekao je ministar. Na mjesto događaja je upućen odred Žandarmerije koji je odgovorio na paljbu.

Okršaj je, po ministrovim riječima, trajao dvadesetak minuta. U napadu je sudjelovalo najmanje deset ljudi koji su policiju gađali ručnim bombama te ispalili projektil iz bacača. Jočić također tvrdi da su napadači pokazali "profesionalnost, skoro vojničko znanje i iskustvo".

Prema ministrovim riječima, u to dijelu Srbije je već ranije operirala banda kriminalaca sa sličnim modusom operandi - tzv.  "Končuljska grupa". Međutim, tek će dalja istraga pokazati da li je sinoćnji incident njihovo djelo.

U tom području se od 1999. do 2001. godine vodio oružani sukob između srpskih snaga sigurnosti te Oslobodilačke vojske Preševa, Medveđe i Bujanovca (UCMPB), kojoj je cilj bio pripojenje Preševske doline Kosovu.

R.R.

Pročitajte više