Na jugu Tajlanda višestruke eksplozije bombi i podmetnuti požari

Foto: Profimedia

NA JUGU Tajlanda danas su zabilježene eksplozije i podmetnuti požari na najmanje 17 lokacija. Vlasti navode da se radilo o koordiniranim napadima u kojima je lakše ozlijeđeno sedam osoba.

Bombe i požari podmetnuti su iza ponoći u trgovinama i benzinskim postajama u tri provincije. Za sada nitko nije preuzeo odgovornost za napade, piše CNN.

U pokrajinama na jugu Tajlanda duž granice s Malezijom zbivaju su sukobi već desetljećima. Tajlandska vlada bori se protiv tajanstvenih skupina koje traže neovisnost većinski muslimanskih pokrajina Pattani, Yali, Narathiwat i dijelova Songkhle.

Nemiri na Tajlandu

U nemirima 2004. godine ubijeno je više od 7300 ljudi. Mirovni pregovori koji su započeli 2013., često su naišli na prekide. Današnji napadi uslijedili su nakon što je tajlandska vlada ranije ove godine ponovno započela razgovore s glavnom pobunjeničkom skupinom, Barisan Revolusi Nasional, nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije.

Ujedinjena oslobodilačka organizacija Patani (PULO), koja nije bila uključena u posljednjem krugu pregovora, izvela je bombaške napade tijekom muslimanske vjerske svetkovine ramazana. No čelnik organizacije Kasturi Makhota je kazao za Reuters da današnji napadi nisu povezani s PULO-om.

Pročitajte više