Na Kongresu o parkovima usvojen 10-godišnji plan zaštite zemlje

SVJETSKI kongres o parkovima u srijedu je usvojio "Durbanski sporazum" i akcijski plan o zaštićenim područjima, dva prijedloga dokumenata za koje se borci za zaštitu okoliša nadaju da će odrediti djelovanje za idućih deset godina.

Tijekom kongresa također je izneseno na stotine prijedloga o tome kako da Zemlja postane zeleniji i čišći planet.

"Durbanski sporazum uvodi novu viziju, koja je jasna i koju će svijet moći provesti u djelo", rekao je glavni tajnik 10-dnevnog kongresa David Sheppard.

Na skupu koji je završio u srijedu znanstvenici, ekolozi i ministri za zaštitu okoliša ocijenili su stanje zaštićenih područja na Zemlji i u mnogo slučajeva vijesti su bile dobre.

Načelni cilj odvajanja 10 posto površine Zemlje kao zaštićenih područja, usvojen na posljednjem kongresu u Venezueli 1992., tijekom posljednjih deset godina premašen je i sad iznosi oko 12 posto.

Konferencija je pozvala vlade da ozbiljno povećaju broj zaštićenih morskih i obalnih područja, jer je trenutačno pod zaštitom tek neznatan dio svjetskih oceana.

Kongres je poslao preporuku da se do 2012. uspostavi globalni sustav zaštićenih područja koji bi "uključivao isključivo zaštićena područja koja bi pokrivala najmanje 20-30 posto svakog staništa".

Tijekom trajanja konferencije pokazalo se da je najgore stanje u ribljem svijetu, jer su zalihe mnogih vrsta ribe zbog nekontroliranog izlova na rubu iscrpljivanja, ili su već nestale, poput bakalara u vodama ispred Kanade, nekad iznimno bogatih tom ribom.

U akcijskom planu poziva se na očuvanje svih ugroženih vrsta, tako što ih se ne bi diralo do 2010. godine.

World Conservation Union, koja je organizirala konferenciju, procjenjuje da je u svijetu više od 11 tisuća životinjskih i biljnih vrsta kojima prijeti izumiranje.

Kongres se održava od 1962., svakih deset godina, i iako njegovi zaključci nisu obvezujući, oni služe vladama kao ekološke upute i smjernice.

Pročitajte više