Na Kosovu i dalje teška energetska situacija

STANJE sa proizvodnjom i distribucijom električne energije na Kosovu je teško, a unatoč velikim ulaganjima termoelektrane ne uspijevaju isporučiti dovoljnu količinu energije.

Trenutno rade tri bloka termolektrane Kosovo ´A´, koje proizvode 240 megavat-sati električne energije. Određena količina električne energije se uvozi, ali sve to ne zadovoljava ni 40 posto potreba potrošača na Kosovu, koje su oko 700 megavat-sati električne energije.

Jedan blok termoelektrane ´Kosovo B´, za čije je renoviranje nakon havarije u srpnju ove godine uloženo 13 milijuna eura iz donacija i vlastitih sredstava Kosovske energetske korporcije, i dalje nije u pogonu jer su se već na početku eksploatacije javile brojne poteškoće i kvarovi.

Na snazi su redukcije električne energije za kućanstva, dva puta dnevno po četiri sata. Otežana energetska situacija na Kosovu je umnogome poremetila cijelokupni život na Kosovu, posebice u školama, gdje se nastava odvija u tri smjene. Pogođena su i kućanstva jer nestankom električne energije nestaje i gradsko grijanje a često i voda.

Pročitajte više