Na londonskom aerodromu zaplijenjeno više od 100 kila zlata vrijednog 4,5 mil. €

Foto: National Crime Agency

SLUŽBENICI britanske Nacionalne agencije za kriminal zaplijenili su više od 100 kilograma zlata.

Kako pišu britanski mediji, zlato teško oko 104 kilograma putovalo je u Švicarsku s Kajmanskih otoka. Procijenjena vrijednost zlata iznosi oko 4,5 milijuna eura, a sumnja se da je povezano s južnoameričkim narkokartelima.

Zlato je najprije privatnim zrakoplovom prevezeno na Kajmanske otoke iz Venezuele. Lokalne vlasti pokušavaju doznati odakle je zlato izvorno stiglo. Naime, značajan dio ovog plemenitog metala zaplijenjen je u blokovima i sitnim komadima, dok je oko šest komada bilo u obliku srca.

"Oduzimanje novca ili zlata kriminalce pogađa tamo gdje ih najviše boli - po džepu"

"Mi vjerujemo da je ova pošiljka povezana s narkokartelima u Južnoj Americi. U suradnji s partnerima u inozemstvu i u Velikoj Britaniji brzo smo uspjeli zaustaviti daljnje kretanje zlata", rekao je Steve McIntyre iz londonske zračne luke Heathrow, gdje je zlato pronađeno prošlog mjeseca.

On je naglasio da se poslovni model mnogih organiziranih kriminalnih skupina oslanja na sposobnost da se novac ili vrijedna roba prebacuje preko granica kako bi se financiralo daljnje ulaganje u kriminalne aktivnosti.

"Oduzimanje velikih količina novca ili zlata kriminalne skupine pogađa tamo gdje ih najviše boli - po džepu. Ovo je bila značajna zapljena i pokazuje koliko efektivno granične snage surađuju s partnerima za provedbu zakona, kako u zemlji tako i u inozemstvu, u borbi protiv organiziranog kriminala", dodao je McIntyre.

Pročitajte više