NA MALEZIJSKIM IZBORIMA POBIJEDILA VLADAJUĆA KOALICIJA

Vladajuća koalicija malezijskog premijera Abullaha Ahmada Badawija pobijedila je u nedjelju na malezijskim općim izborima, iako još nije poznato je li dobila ključnu dvotrećinsku većinu.

Koalicija Nacionalna fronta dobila je 110 od 219 zastupničkih mjesta, prema službenim rezultatima izbora objavljenim nakon prebrojavanja glasova za 120 zastupničkih mjesta.

Dvotrećinska većina vladi bi omogućila neometano donošenje zakona.

Abdullah je preuzeo vlast u listopadu prošle godine od veterana Mahathira Mohammada, koji se povukao nakon 22 godine na vlasti.

Pobjeda Nacionalne fronte nije ni bila upitna, no konačan broj zastupnika ključan je jer Abdullah želi ojačati svoju moć u zemlji i spriječiti jačanje islamističke oporbe na sjeveru.

Fundamentalistička islamistička stranka PAS, prema dosadašnjim rezultatima, ima dva zastupnika i čini se da je njezin konzervativni program posve potučen.

Na istodobnim izborima za pokrajinske skupštine, PAS također ne stoji dobro i mogao bi izgubiti vlast u državama Kelantan i Terenggan, a dobre rezultate nije postigao ni u drugim sjevernim državama.

(Hina) xzt ysd

Pročitajte više