Našli smo biračko mjesto na kojem HDZ nije dobio niti jedan glas

Foto: Igor Soban/PIXSELL

HDZ nije dobio niti jedan glas za načelnika i općinsko vijeće u naselju Murvica na otoku Braču. Na tom biračkom mjestu slavila je nova načelnica općine Bol, nezavisna Katarina Marčić.

SDP je dobio četiri glasa, a kandidatkinja grupe birača osvojila ih je 15, što čini 80% simpatija birača. Hotelska menadžerica s nezavisne liste Bolu bolje dobila je 630 glasova na drugom biračkom mjestu u Bolu, čime je okončala dugogodišnju vladavinu HDZ-a i SDP-a.

"Glasači HDZ-a dali su nam svoje glasove"

Lista Bolu bolje u vijeću će imati šest od ukupno devet članova. Novu načelnicu pitali smo jesu li je iznenadili takvi rezultati, budući da je na jednom biračkom mjestu dobila 80, a na drugom 60 posto glasova.

"Naselje Murvica broji tek 27 registriranih birača, a uglavnom izađe manje od 20. Istina je da smo osvojili gotovo 80 posto glasova, no to su premalene brojke da bi bile relevantan uzorak. U svakom slučaju Murvica je tradicijski uvijek bila više naklonjena SDP-u. Svi su glasači HDZ-a očito nama dali glas, ali i dobar dio SDP-ovih", objašnjava Katarina Marčić.

Katarina je okončala 16 godina vladavine SDP-a

Njen prethodnik bio je iz redova SDP-a i imao je četiri uzastopna mandata. Koalicija SDP-HDZ imala je većinu u općinskom vijeću zadnja dva mandata, dakle osam godina.

"U prethodnom mandatu svi nezavisni vijećnici, nas pet, bili smo u oporbi. Sigurno je naš motiv kandidiranja i ulaska u lokalnu politiku loše dosadašnje upravljanje Općinom i rad po inerciji. Kada u nekoj općini ili gradu na relevantnim izvršnim i predstavničkim funkcijama imamo dugo godina iste ljude, prirodno je da dođe do zasićenja i zastoja i zbog toga su potrebne promjene", poručuje načelnica.

HDZ dobio 1 glas u Gračacu 

Miljama dalje, u Zadarskoj županiji, u općini Gračac, na biračkom mjestu Obiteljska kuća Dronjak HDZ je dobio točno jedan glas. Kandidat Robert Juko njime je osvojio 1.88 posto glasova.

Živi zid i SDP bez birača na biralištima u Tisnom i Vodicama

Bez glasova je ostao i SDP u Vodicama, na biračkom mjestu Kuća Stipana Brusana. Kandidat je bio Marko Udovičić.

A iako su mnogi mislili da Živi zid više nije živ, u Tisnom je na izbore izašao njihov kandidat Lovre Crvelin. Dobio je točno nula glasova na biračkom mjestu u prostoriji mjesnog odbora u Dubravi kod Tisnog. Na razini cijelog mjesta dobio je 9 posto, odnosno 152 glasa.

Pročitajte više