Na Paklenici GSS spašavao Estonku koja je slomila nogu

JUČER je oko 17 sati HGSS Zadar zaprimio dojavu o ozlijeđenoj turistici u NP Paklenica. Ona je s grupom planinara iz Estonije dan ranije krenula u Veliku Paklenicu, gdje su prenoćili u planinarskom domu, a potom su se kroz Malu Paklenicu uputili prema Selinama.

Međutim, na udaljenosti od nešto više od sat vremena hoda od ulazne recepcije, poskliznula se, pala i zadobila prijelom lijeve potkoljenice i stopala pa su prijatelji 51-godišnje planinarke pozvali pomoć gorskih spašavatelja.

U obližnjem kanjonu Velike Paklenice u to se vrijeme nalazilo sedmero članova zadarske Stanice koji su se odmah uputili prema mjestu nesreće, a ubrzo su iz Zadra krenule još dvije grupe spašavatelja. U pomoć su pritekli i djelatnici NP Paklenica.

Dvojica spašavatelja s opremom za pružanje prve pomoć prvi su stigli do stradale 51-godišnjakinje kojoj su imobilizirali nogu, dok su ostali pripremili nosila i sidrišta za transport.

Nakon što je stradala žena zbrinuta, smještena je u marinerova nosila i transport je krenuo prema izlazu iz kanjona. Na nekoliko teže prohodnih mjesta na putu mariner i pratioc su spušteni uz pomoć užeta.

Transport  je završio u 21 sat, a ozlijeđena 51-godišnjakinja je potom vozilom HGSS-a prevezena u zadarsku Opću bolnicu gdje joj je pružena liječnička pomoć.

Pročitajte više