Austrijanka umrla na plivačkom maratonu u Crikvenici. "Odbijala je izaći iz mora"

Ilustracija: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Na najstarijem plivačkom maratonu Šilo-Crikvenica, koji se već 113 godina pliva u povodu blagdana Velike Gospe i Dana grada Crikvenice, preminula je starija državljanka Austrije.

Natjecateljica iz Austrije starije životne dobi preminula je nedaleko od cilja. Reanimacija je trajala više od sata, ali nažalost bila je bezuspješna. Natjecateljica, gošća iz Austrije, odbijala je nedaleko od cilja izići iz valovitog mora.

Turistička zajednica: Htjela je nastaviti maraton, naglo joj je pozlilo

Turistička zajednica Grada Crikvenice izrazila je sućut zbog smrti Austrijanke.

"U utorak, 15. kolovoza 2023., održan je 113. Plivački maraton „Šilo – Crikvenica“ s početkom u 18:00 sati.

Sukladno propozicijama, nakon sat i pol natjecanje je službeno završilo. Plivači koji u tom trenutku nisu završili utrku, dužni su ući u brodice koje ih prate tijekom cijelog maratona.

Oduvijek postoje natjecatelji koji žele nastaviti plivati i nakon završetka maratona radi ostvarenja vlastitih želja, ambicija i rekorda, a brodice ni u tim trenucima ne ostavljaju plivače same, osigurana je i liječnička pomoć te se čak mjeri i vrijeme (neslužbeno).

Jednoj od natjecateljica, koja je svojevoljno nastavila plivanje, pozlilo je oko 20:35 sati. Natjecateljici je osigurana pratnja čak triju brodica, čija je posada bila u stalnom kontaktu s njom, a do zdravstvenih problema je došlo iznenada te se odmah pristupilo izvlačenju iz mora i reanimaciji od strane dežurnog liječničkog tima.

Iz pijeteta prema preminuloj otkazana je svečana dodjela nagrada te glazbeno-zabavni program. Uzrok smrti će biti poznat nakon izvršene obdukcije", objavili su.

Na maratonu bilo 370 natjecatelja

Maraton je prvi put održan 1910. godine, a ovaj put bilo je prijavljeno 370 natjecatelja iz dvadeset zemalja, i to ne samo iz Europe. 

Plivački maraton od Šila do Crikvenice pliva se tradicionalno u povodu zaštitnice Crikvenice, na Dan Velike Gospe, 15. kolovoza, a staza je duga 3500 metara. Start je bio u 18 sati u luci mjesta Šilo na otoku Krku, a cilj na Gradskom plivalištu u Crikvenici. S obzirom na to da se rezultati maratona boduju za natjecanje CRO-CUP-a Hrvatskoga plivačkog saveza daljinskoga plivanja, za vrijeme natjecanja primjenjivala su se odgovarajuća pravila pod nadzorom vrhovnog suca i sudačkog povjerenstva.

Žene i muškarci natjecali su se istodobno, ali su se rezultati ocjenjivali odvojeno, i to u 18 kategorija.

Pročitajte više