Na policama trgovina bit će zamijenjeni svi postojeći "Poli" proizvodi

PREDSJEDNIK Uprave "Perutnine Ptuj" Roman Gloser i direktor tvrtke "Perutnina Ptuj Pipo" d.o.o. iz Čakovca Krešimir Lovrenčić, proizvođača Minipoli kobasice za koju je utvrđeno da sadrži više od dozvoljenih 1 posto genetski modificiranih organizama (GMO), ispričali su se danas hrvatskim potrošačima i objavili da je u tijeku povlačenje svih postojećih "Poli" proizvoda iz hrvatskih trgovina i njihova zamjena novima, kako bi se potrošačima zajamčila sigurnost.

"U tijeku je zamjena Poli proizvoda i od sutra će na policama biti proizvodi koji su 100 posto provjereni", rekao je na konferenciji za novinare Lovrenčić.

Dodao je kako se iz trgovina povlači i 20 tona Mini-polija, iako je sporna sirovina koja je sadržavala modificirani sojin izolat potrošena prije tri tjedna.

"Samo povlačenjem proizvoda kao preventivnom mjerom možemo jamčiti da su proizvodi Perutnine sigurni za potrošače. To znači da će nova serija Poli proizvoda biti iz proizvodnje u Sloveniji, gdje u posljednje dvije godine sve sirovine dodatno kontroliramo na GMO u nacionalnom slovenskom laboratoriju na Sveučilištu u Ljubljani", izjavio je direktor Uprave slovenskog koncerna Roman Gloser.

Sporna sirovina koja je ugrađena u Mini-poli kobasicu hrvatske proizvodnje kupljena je u Nizozemskoj, no u proizvodnji se već tri tjedna koristi sirovina koja ne sadrži GMO, a kupljena je od belgijskog koncerna koji je glavni dobavljač "Perutnine Ptuj".

Na upit je li njegova tvrtka od nizozemskog dobavljača dobila certifikat da sirovina ne sadrži GMO, Lovrenčić je odgovorio kako su tražili "adekvatna jamstva" da je proizvod bez GMO-a. "Jesmo li dobili prava jamstva ne znamo i to provjeravamo", rekao je.

"Perutnina Ptuj želi proizvoditi bez upotrebe GMO-a i borit ćemo se da toga ne bude dok god to bude moguće", rekao je Gloser najavivši kako će od sada sve sirovine za Ptuj i Čakovec biti nabavljane centralizirano, a svi proizvodi morat će proći međunarodnu certifikaciju i provjere u laboratoriju u Ljubljani.

Pročitajte više