Republikanci odbili zakon o financiranju, na pomolu je gašenje američke vlade

Foto: EPA

Tvrdolinijski republikanci u Zastupničkom domu američkog Kongresa danas su odbacili prijedlog zakona o privremenom financiranju vlade koji je predložio njihov čelnik, čime je gotovo sigurno da će se savezne agencije djelomično zatvoriti počevši od nedjelje.

S 232 naprema 198 glasova Zastupnički dom odbacio je mjeru kojom bi se vladino financiranje produljilo za 30 dana i spriječilo gašenje. Taj bi zakon srezao potrošnju i ograničio imigraciju, republikanske prioritete koji su imali male izglede da prođu u Senatu pod kontrolom demokrata.

Šef Zastupničkog doma: Neuspjeh je samo ako odustanete

Poraz je ostavio republikance - koji kontroliraju Dom s 221 naprema 212 zastupnika - bez jasne strategije za sprečavanje gašenja kojim bi se zatvorili nacionalni parkovi, prekinule plaće za do četiri milijuna federalnih radnika i ometalo sve - od financijskog nadzora do znanstvenih istraživanja - ako se ne osigura produljeno financiranje.

Nakon glasanja predsjednik Zastupničkog doma Kevin McCarthy rekao je da bi Dom ipak mogao usvojiti produljenje financiranja bez konzervativne politike koja je udaljila demokrate. No odbio je reći što će se dalje dogoditi. Očekuje se da će Dom održati dodatna glasanja u subotu.

"Neuspjeh je samo ako odustanete", rekao je novinarima.

Nepoznato hoće li Senat djelovati na vrijeme

Nije jasno ni hoće li Senat djelovati na vrijeme. Dom je danas poslijepodne trebao prihvatiti dvostranački prijedlog zakona kojim bi se vlada financirala do 17. studenoga, ali proceduralne prepreke mogle bi odgoditi konačno glasanje do utorka.

Američka ministrica financija Janet Yellen izjavila je jučer da bi obustava rada vlade "potkopala" gospodarski napredak SAD-a neaktivnošću programa za male tvrtke i djecu, što bi moglo odgoditi velika poboljšanja infrastrukture.

Gašenje bi bilo četvrto u desetljeću i samo četiri mjeseca nakon sličnog zastoja koji je saveznu vladu u roku od nekoliko dana doveo do neplaćanja duga od 31 bilijun dolara. Ponavljanje čitave priče pobudilo je zabrinutost na Wall Streetu, gdje je rejting agencija Moody's upozorila da bi to moglo naštetiti kreditnoj sposobnosti SAD-a.

Biden: Obustava financiranja mogla bi imati velik danak za oružane snage

Predsjednik Joe Biden upozorio je da bi obustava financiranja mogla imati velik danak za oružane snage. "Ne možemo se igrati politike dok su naše snage potrebne za zaštitu drugih. To je apsolutno zanemarivanje dužnosti", rekao je demokrat Biden na svečanosti umirovljenja generala Marka Milleyja.

McCarthy se nadao da će granične odredbe republikanskog zakona o potrošnji pridobiti protivnike koji su do sada prkosili naporima da se spriječi gašenje. Na kraju je 21 tvrdolinijski republikanac u Zastupničkom domu stao na stranu demokrata kako bi odbacio tu mjeru.

McCarthy i Biden u lipnju su se složili s dogovorom koji bi odredio potrošnju agencija na 1.59 bilijuna dolara u fiskalnoj 2024. godini, ali tvrdolinijaši poput Matta Gaetza kažu da bi ta brojka trebala biti 120 milijardi dolara manja.

Zastupnici ne razmatraju rezove u programima beneficija kao što su socijalno osiguranje i zdravstvena skrb, koji čine veći dio vladina proračuna od 6.4 bilijuna dolara.

Pročitajte više

 

Pročitajte više