Na pregled dječjeg kardiologa u zadarskoj bolnici čeka se godinu i pol

Foto: Dino Stanin/PIXSELL

MLADI Zadrani na pregled dječjeg kardiologa moraju čekati godinu i pol, javlja Zadarski

Ako se na listu čekanja upiše danas, dijete koje treba pregled kardiologa u Općoj bolnici Zadar na red će doći tek u ožujku 2021. godine!

Međutim, ni tada neće obaviti pregled srca, već samo dobiti točan termin za dolazak liječniku do kojega će sigurno proteći još najmanje nekoliko mjeseci.

Zbog ovakve situacije brojni roditelji, čija djeca imaju potrebu za specijalistom dječje kardiologije, odlaze u privatne poliklinike gdje pregled plaćaju između 700 i 900 kuna.

"Na žalost, točno je da je stanje takvo, ali mi kao bolnica tu ne možemo ništa posebno učiniti. Dječju kardiologiju u zadarskoj bolnici radi samo jedan specijalist koji je ionako već preopterećen jer uz to radi kao odjelni liječnik i na hitnom prijemu pedijatrije. Uz liste čekanja od ranije, ova ljetna sezona stvorila nam je dodatni pritisak što je sve skupa rezultiralo ovakvim stanjem koje imamo sada", rekao je dr. Edi Karuc, zamjenik ravnatelja Opće bolnice Zadar. 

Put do subspecijalizacije je dug

Na pitanje može li se problem manjka liječnika riješiti zapošljavanjem novih specijalizanata, dr. Karuc odgovara:

"U medicini se ne planira od jučer do danas već godinama prije nego vam specijalist ode u mirovinu. A u našoj zdravstvenoj politici vrijedilo je pravilo da novog liječnika možete početi tražiti tek kad stari ode u mirovinu. A znate koliko vam treba da dobijete gotovog subspecijalistu dječje kardiologe? Najmanje osam do deset godina. Jer prvo morate završiti Medicinski fakultet, pa specijalizirati pedijatriju, a potom na klinici dvije godine subspecijalizirati kardiologiju", kaže dr. Karuc.

Dodaje kako je manjak planiranja i razlog zbog kojeg je situacija takva. 

"Na pedijatriju je u zadnjih nekoliko godina primljeno osam specijalizanata, ali je put do gotovog liječnika subspecijalista dug još najmanje nekoliko godina", rekao je dr. Karuc za Zadarski

Pročitajte više