Na pressici u HNK umjesto o premijeri "Billie Holiday" o natječaju za intendanta HNK

NA DANAŠNJOJ konferenciji za novinare u splitskom HNK, priređenoj uoči premijere glazbene drame "Billie Holiday" 11. veljače, najviše je vremena potrošeno na novinske napise o natječaju za izbor novog ravnatelja splitske nacionalne kazališne kuće.

Aktualni intendant Milan Štrljić, kako je rekao, uznemiren i potresen napisom kritičara Jasena Boke u Slobodnoj Dalmaciji, ustvrdio je da Boko zloupotrebljava medijski prostor za pritisak uoči izbora.

Boko je u svom tekstu prozvao Štrljića da je gradsku vijećnicu Nedu Makjanić Kunić s Liste Velog mista angažirao za kostimografiju "Billie Holiday" kako bi vijećnike te liste pridobio za sebe kada se bude odlučivalo o novom intendantu.

"Podmetanja, neistine i teror koji Slobodna Dalmacija i Jasen Boko sustavno provode prerasta u mobbing", rekao je Štrljić.

Ime Nede Makjanić Kunić, poznate splitske modne dizajnerice, zloupotrebljeno je, rekao je Štrljić, istaknuvši da ne zna zašto bi kreativni ljudi bili isključeni iz pojedinih poslova samo zato što su uključeni u politiku.

Rekao je i kako je ona vrhunska, potvrđena modna dizajnerica koja je još prije dvije sezone za hostese HNK besplatno izradila odijela.

Praveći usporedbu s Bokovom opaskom da je vijećnica Makjanić Kunić u sukobu interesa, Štrljić je pitao je li sukob interesa ako neki kazališni kritičar obavlja dužnosti izbornika "Marulićevih dana".

Izbornik 14. Marulićevih dana bio je Jasen Boko.

Direktor Drame HNK Elvis Bošnjak izjavio je da mu se gadi tendenciozno prikazivanje stanja u HNK-u, te potenciranje negativnih i sumnja u dobre stvari.

Naslovnu ulogu u glazbenoj drami "Billie Holiday" tumači Ksenija Prohaska koja je zajedno s redateljem Arsenom Antunom Ostojićem suautorica teksta.

To je Ostojiću, poznatom redatelju višestruko u svijetu nagrađivanog filma "Ta divna splitska noć", prvi kazališni angažman.

U predstavi će nastupiti i glumac Robert Kurbaša te profesionalni pijanist Ivan Božičević.

Predstava govori o životu i djelu slavne američke jazz pjevačice Billie Holiday. Događa se jedne večeri u newyorškom baru u kojoj Billie proživljava teške životne trenutke između izlaska iz zatvora i glamuroznog nastupa u Carnegie Hallu.

Pjesme Billie Holiday koje pjeva Ksenija Prohaska slijede dramaturšku nit, a uvrštena su remek djela poput "Lady Sings the Blues", "Solitude", "My Man", "Strange Fruit", "Good Morning Heartache" i "I"m a Fool to Want You".

(Hina) xdstr yjn

Pročitajte više