Na "Ruđeru" predan uređaj za kemiju kompleksnih spojeva

SVEČANOST predaje uređaja Laboratoriju za kemiju kompleksnih spojeva održana je danas na Institutu Ruđer Bošković u Zagrebu.

Uređaj "Suha komora - Labmaster 130" vrijedan 27 tisuća eura predao je u ime zaklade Alexandar von Humboldt zastupnik u Njemačkom parlamentu Gert Hoefer, čestitao Institutu i izrazio uvjerenje da će njegova primjena biti učinkovita.

Uređaj služi za istraživanje materijala osjetljivih na kisik i vlagu u zraku. Polovicu sredstava osigurala je Humboldtova zaklada, a polovicu hrvatsko Ministarstvo znanosti i tehnologije.

Laboratorij za kemiju kompleksnih spojeva angažiran je na projektu "Supravodljivi oksidi i višenuklearni metalni kompleksi", koji vodi Nevenka Brničević. Projekt radi na postupcima priprave i razvoja novih materijala, kazala je Brničević.

Razvoj znanosti i novih materijala su paralelni i gotovo svi novi materijali rezultat su istraživačkih napora kemijskih laboratorija, rekla je.

Projekt obuhvaća istraživanje anorganskih sustava: heksanukelarnih metalnih grozdova (spojeva šest metalnih atoma u čijoj vezi dolazi do poluvodičkog ponašanja), supravodljivih oksida (keramičkih metala koji električnu struju vode gotovo bez otpora) i molekulskih magneta.

U ovom trenutku ne možemo reći da ta istraživanja imaju izravnu tehnološku primjenu, ali u posljednje vrijeme su aktivnosti na ovom području povećane i mi težimo ka primjenjivosti naših istraživanja, kazala je Neveka Brničević za Hinu.

Prije ravno sto godina Hrvat Franjo Hanaman patentirao je volframovu žarnu nit koja je u uporabi do danas, što je vrhunski primjer primjene novih materijala.

Njemački zastupnik Gert Hoefer boravi u Hrvatskoj u povodu izbora troje mladih Hrvata za stipendiste koji će u njemačkom parlamentu provesti pet mjeseci. Radi se odrugoj generaciji stipendista koji su izabrani u suradnji dva državna parlamenta i Veleposlanstva SR Njemačke u Hrvatskoj. On je visoko ocijenio znanja njemačkog jezika mladih Hrvata.

Pročitajte više