NA ŠIPANU POČEO SEMINAR "NATO I JUGOISTOČNA EUROPA" U SKLOPU 3. MEĐUNARODNE LJETNE ŠKOLE

Na otoku Šipanu, u Luci Šipanskoj počeo je u okviru treće Međunarodne ljetne škole seminar "NATO i jugoistočna Europa", priopćilo je u utorak Atlantsko vijeće Hrvatske.

Polaznici seminara koji organiziraju Atlantsko vijeće Hrvatske i Odjel za informiranje NATO-a iz Bruxellesa su mladi čelnici, diplomati, znanstvenici, pripadnici oružanih i sigurnosnih snaga, te novinari iz Italije, Njemačke, Mađarske, Rumunjske, Velike Britanije, Danske, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore, Makedonije i Hrvatske.

Prvog dana seminara polaznicima se obratila pomoćnica ministra obrane RH dr. Jelena Grčić Polić, govoreći o o stupnju napretka u povezivanju Hrvatske s NATO-om, istaknula je potrebu provedbe reformi i stvaranja uvjeta za približavanje oružanih snaga RH standardima NATO-a.

Državni tajnik u Ministarstvu obrane Slovenije dr. Milan Jazbec govorio je o slovenskim pripremama za ulazak u NATO kao i prvim iskustvima slovenskog članstva.

Tijekom seminara govorit će Zsoltan Rabai iz NATO-ova Odjela za informiranje, generalni tajnik Udruge Atlantskih vijeća NATO-a Troels Froling, dr. Giorgy Banlaky iz Mađarske, dr. Johan Pucher direktor RACVIAC-a, dr. Amadeo Watkins iz National Defence Academy iz Londona kao i brojni hrvatski znanstvenici i dužnosnici.

Direktor Međunarodne ljetne škole prof. dr. Radovan Vukadinović rekao je kako je Šipan postao središte okupljanja ljudi koji se bave međunarodnim odnosima te da između nekoliko mediteranskih ljetnih škola zauzima istaknuto mjesto. Šipan je postao tradicionalno mjesto okupljanja domaćih i inozemnih stručnjaka kao i mladih lidera koji će u budućnosti profilirati političke sadržaje i odnose na ovim prostorima, ističe se u priopćenju.



(Hina) xpp ydgk

Pročitajte više