Na stropu hidroelektrane bile su lako zapaljive ploče? Radnicima nije bilo spasa

Foto: Grgo Jelavić/Pixsell, Facebook

SKORO mjesec dana je prošlo od tragedije u Dubrovniku. U strašnom požaru u dubrovačkoj hidroelektrani poginula su trojica radnika Davor Pozniak, Mato Maškarić i Ivica Zvrko.

Podsjetimo, 10. siječnja u Hidroelektrani Dubrovnik je buknuo požar u kojem je šestoro djelatnika HE-a uspjelo pobjeći, dok su trojica navedenih djelatnika, prema neslužbenim informacijama, pokušali ugasiti vatru te su ostali odsječeni. S obzirom na to da nisu imali izlaza, odlučili su skočiti u odvodni kanal u kojem su izgubili život. Ta tragedija je povukla brojna pitanja, pa i ona koja se tiču sigurnosnih uvjeta radnika u hidroelektrani, osobito nakon što je u javnost izašla informacija o tome kako se u neposrednoj blizini nalazio i PVC strop čije je zapaljenje, navodno, izazvalo gust crni dim i naglo širenje požara.

Stavili zapaljive ploče na strop?

Tko je kriv i što se točno dogodilo službeno još uvijek nije poznato. No Nacional, pozivajući se na preliminarno izvješće koje su im potvrdila dva neovisna izvora, piše kako se sumnja da je do požara došlo jer se zapalio strop u prostorijama hidroelektrane u kojima su se nalazili radnici. Radnici su pokušali ugasiti požar, ali nisu imali šanse. Naime, iz izvješća se čini kako je na strop i zidove postavljen neadekvatan zapaljivi izolacijski materijal, vjerojatno lako zapaljive PVC ploče.

Radovi na obnovi i sanaciji stropa, zidova i poda strojarnice počeli su u travnju 2017. godine. Ugovor o izvođenju radova potpisali su tada aktualni član uprave HEP-a Nikola Rukavina i šef te Maja Borovina koja je zastupala izvođača radova, splitsku tvrtku Spegra. Nacional piše kako je važno napomenuti da je HEP kao investitor tražio da se ugrade istovjetne ploče u pogledu dimenzija i karakteristika kao i postojeće. Ako su zaista takve i ugrađene onda su i prethodne bile također zapaljive. No je li tako bilo pokazat će istraga.

Inspekcija utvrdila nepravilnosti

Kako je prije nekoliko dana objavio Dubrovački dnevnik, inspektorat rada utvrdio je više nepravilnosti u Hidroelektrani Dubrovnik u Platu, zbog čega su DORH-u podnesene kaznene prijave. Zašto točno, za DD nisu željeli reći. I ministar Pavić potvrdio je kako su utvrđeni određeni propusti koji se odnose na standard zaštite na radu. "Institucije rade svoj posao", rekao je ne želeći otkriti detalje.

Otkako se dogodila tragedija u hidroelektrani, a od toga je prošlo gotovo mjesec dana, HEP nije sazvao niti jednu konferenciju za medije na navedenu temu, a na konferenciji za medije na kojoj su prisustvovali predstavnici policije i vatrogasaca se nisu pojavili te su svoj izostanak opravdali time što su prisustvovali sprovodu jednom od smrtno stradalih radnika hidroelektrane.

Pročitajte više