Na suđenju u Zagrebu puštali tajne snimke USKOK-a, objavljen razgovor s Linićem

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

PRESLUŠAVANJEM tajnih snimki USKOK-a, među kojima i onaj između okrivljenog osječkog poduzetnika Željka Biloša i bivšeg SDP-ovog ministra financija Slavka Linića, nastavljeno je suđenje Vladi Rajiću i suoptuženicima za trgovanje informacijama iz tajnih istraga USKOK-a od 2010. do 2012.

''Na mjerama sam, a ne radim ništa nezakonito. Već su me pet puta stavili na mjere, a ne tražim ništa nemoralno'', čulo se na snimci Biloševog razgovora s Linićem koji ga prekida riječima: ''Ja nemam ništa s tim. Vi ste jedno, a vaše tvrtke su nešto drugo. Moje je da brinem za tvrtke. Za sve ostalo nije nadležno Ministarstvo financija'.'

Na drugoj snimci puštenoj u sudnici zagrebačkog Županijskog suda Biloš pokušava dogovoriti sastanak s Linićem koji mu odgovara kako ''ima gužvu oko proračuna'' te mu poručuje da taj razgovor mogu riješiti telefonskim putem. Tijekom tog razgovora Biloš je u nekoliko navrata kazao Liniću da je pod tajnim mjerama.

''Nisam napravio ništa nezakonito. Samo pokušavam dignuti kredit u banci'', kazao je Biloš koji je, prema tajnim snimkama, upozorio još nekoliko sugovornika da ga prisluškuju. Uz to, moglo se čuti kako neki od optuženika pričaju da su vidjeli osobe koje ih prate i fotografiraju njihove stanove te se stoga međusobno propitkuju prati li ih policija.

Suđenje osam godina nakon istrage

Na početku suđenja, koje je uslijedilo čak osam godina od početka istrage i gotovo četiri godine od podizanja optužnice, 13 optuženika odbacilo je sve točke USKOK-ove optužnice.

Prije početka suđenja krivnju je priznala policajka iz zagrebačkog odjela gospodarskoga kriminaliteta Anita Zorko pa je osuđena na uvjetnu kaznu, a optuženi policajac Vjekoslav Drnić u međuvremenu je preminuo.

USKOK je, osim njih, uz Biloša i Rajića koji je navodno bio mozak operacije s Igorom Mlinarom, optužio i policajce Andreu Kožić, Marka Svalinu, Branka Damjanovića, Tomislava Jerkića, Slavicu Perko i Selmu Abadžić. U slučaju je, kao najzvučnije ime, optužen i bivši direktor u Ini Josip Petrović, kasnije poznat kao konzultant MOL-a.

U razotkrivanju lanca korumpiranih policajaca koji su prodavali službene podatke USKOK je snimio sate telefonskih razgovora, a navodno su, među ostalim, 'na tržištu' bile informacije o Ivi Sanaderu, Milanu Bandiću, Hrvoju Petraču, narkobiznisu, kao i osjetljivim slučajevima poput afere u HAC-u.

Pročitajte više