Na suđenju za Ovčaru svjedok govorio o ponašanju JNA

U NASTAVKU suđenja optuženima za zločin na Ovčari kod Vukovara 1991. godine, pred Specijalnim sudom za ratne zločine u Beogradu, u petak se potvrdilo da su oficiri JNA dopuštali da pripadnici Teritorijalne obrane i srpski dragovoljci maltretiraju zarobljene iz vukovarske bolnice.

Svjedok Bogdan Vujić, umirovljeni pukovnik koji je tada bio zadužen za sigurnost u JNA, izjavio je da su haaški optuženici Mile Mrkšić i Veselin Šljivančanin bili obaviješteni o maltretiranju zarobljenika ali da su "samo slijegali ramenima".

U Vukovar je, kazao je svjedok, došao 19. studenoga 1991. godine, te je od Veselina Šljivančanina dobio zadaću da se pobrine za transport zarobljenika u Sremsku Mitrovicu, a idućega dana je pomagao i oko evakuacije vukovarske bolnice.

Vujić je rekao da je nekoliko puta došao u sukob s teritorijalcima i četnicima jer su tukli i maltretirali zarobljenike u sabirnom centru u zgradi Veleprometa. Kasnije je čuo, nastavio je svjedok, da su "dvojica četnika, Marko Crevar i neki vojvoda Topola" izveli 17 ljudi i pobili ih u obližnjem kukuruzištu. O svemu tome, rekao je, obavijestio je Šljivančanina i Mrkšića, na što mu je Mrkšić "rukom pokazao da teritorijalcima i ostalima treba progledati kroz prste".

Vujić je opisao i svoj susret sa Željkom Ražnatovićem Arkanom, zapovjednikom Srpske dobrovoljačke garde, koji ga je napao jer je "pustio dvije tisuće ratnih zločinaca". Po riječima svjedoka, Arkan je rekao da on "ne priznaje postojanje ratnih zarobljenika".

Svjedočio je i o sastanku "vlade" Gorana Hadžića i rekao da su on i njegovi "ministri" prijetili da JNA "neće uspjeti odvesti ustaše i koljače iz bolnice".

Na odlasku iz Vukovara, čuo je rafale iz pravca Ovčare , rekao je svjedok i dodao da je pomislio da je riječ o "osveti nad ratnim zarobljenicima".

Dodao je da nikad nitko od njega nije tražio izvješće o njegovih 28 sati provedenih u Vukovaru. Rekao je da je ipak napisao izvješće o razgovoru s dr. Vesnom Bosanac. "Izvješće o razgovoru s njom imalo je 101 stranicu, ali je nestalo i nisam ga vidio sve dok ga Slobodan Milošević nije izvadio u Haaškom sudu ispitujući dr. Vesnu Bosanac", kazao je svjedok Vujić.

Suđenje je u petak prekinuto i bit će nastavljeno od 24. do 28. siječnja . Kako je najavio predsjednik vijeća, sudac Vesko Krstajić, u nastavku dokaznog postupka bit će pozvan, među ostalima, i svjedok Aleksandar Vasiljević, tada načelnik Službe sigurnosti JNA.

Od Haaškog suda bit će zatraženo da putem video-konferencijske veze budu ispitani i haaški optuženici Veselin Šljivančanin, Miroslav Radić i Mile Mrkšić.

Pročitajte više