NA SUMMIT OIK-a ISTAKNULI SE MALEZIJSKI PREMIJER I PUTIN

Muslimani moraju ojačati svoje pregovaračke pozicije prema Izraelu, poručio je u četvrtak malezijski premijer na summitu Organizacije islamske konferencije (OIK) u Putrajayi gdje je ruski predsjednik Vladimir Putin, gost skupa, umjesto očekivanog govora posvećenog Iraku, svoje riječi posvetio Čečeniji.

"Više od 50 godina borbe nije ništa pomoglo Palestincima, dok židovski narod istodobno ima svjetski utjecaj", kazao je malezijski premijer Mohamad Mahathir.

Iako su oči prisutnih uvelike bile uprte u ruskog predsjednika Vladmira Putina, koji je na OIK pozvan kao gost, on se u svom obraćanju posvetio Čečeniji a ne, kako se očekivalo, Iraku.

Govoreći kako čečenski pobunjenici nisu uspjeli svoju secesionističku borbu pretvoriti u međuvjerski rat, Putin je kazao da je stajalište Rusije o terorizmu vrlo jasno i logično: terorizam ne smije biti izjednačen s bilo kojom vjerom, kulturom ili tradicijom.

Malezijski premijer, koji će tu dužnost obavljati do kraja mjeseca, također je pozvao na prekid samoubilačkih napada i na dijalog.

"Bez svrhe žrtvujemo živote i postižemo samo to da privlačimo masovan poriv na osvetu i stalna poniženja. Kuran nam nalaže da kad neprijatelj poziva na mir, moramo reagirati pozitivno. Istinabog, predloženi sporazum ne ide nam u korist. No, mislim da možemo o njemu pregovarati", rekao je ne objasnivši o kakvom se sporazumu radi.

Karizmatični malezijski čelnik istaknuo je snagu islamskog svijeta u govoru prigodom otvaranja summita Organizacije islamske konferencije.

"Mi smo zapravo vrlo snažni. 1,3 milijarde ljudi ne može tek tako biti istrijebljeno. Europljani su ubili šest milijuna Židova od ukupno dvanaest. No, danas Židovi vladaju svijetom, oni su uspjeli postići to da se drugi za njih bore i da za njih umiru", kazao je.

57 članica OIK-a, koji predstavljaju oko 1,3 milijarde stanovnika, ili 20 posto svjetske populacije, sastali su se na summitu, koji se održava svake tri godine - prvi put nakon napada na SAD 11. rujna 2001.

Summit je, ocjenili su promatrači, prilika za Mahathira da ponovno istakne svoj kredo, muslimanski ponos i solidarnost u zajedničkoj borbi.

Pročitajte više