Na svinjac stavio zastavu socijalističke Hrvatske, prijeti mu kazna u dinarima

JEDAN 58-godišnjak s područja Đulovca, mjesta kod Daruvara, protekli vikend postavljao je novo krovište na svinjcu u svojem dvorištu i izvjesio hrvatsku zastavu.

No umjesto zastave Republike Hrvatske, postavio je zastavu Socijalističke Republike Hrvatske, dakle s istim rasporedom boja, ali s crvenom zvijezdom umjesto šahovnice. 

Zbog zastave iz bivše države, prijeti mu kazna u valuti iz bivše države

Muškarca je, kako javlja lokalni portal Danica.hr, netko od susjeda odmah prijavio za provokaciju pa su mu u dvorište u subotu oko 15 sati banuli daruvarski policajci. Oduzeli su mu neprikladnu zastavu i uručili mu prekršajni nalog zbog “prekršaja iz Zakona o grbu, zastavi i himni RH te zastavi i lenti Predsjednika RH”.

Prema citiranom zakonu, prijeti mu “novčana kazna u dinarskoj protuvrijednosti od 20 do 50 DEM“. Dakle, zato što je izvjesio staru zastavu Hrvatske, prijeti mu i stara kazna - ona u njemačkim markama koja se preračunava u dinare, valutu bivše Jugoslavije. 

Zakon se, naime, nije mijenjao od 1993. godine. 

Tako čovjeku iz Đulovca zbog zastave iz bivše države, barem službeno, prijeti kazna u valuti bivše države, a Republika Hrvatska ga želi kazniti jer na svinjac nije postavio njenu službenu zastavu.

Pročitajte više