NA TOKIJSKOM SVEUČILIŠTU PREDSTAVLJEN ROBOT TRBUŠNA PLESAČICA

Ona se saginje, uvija i zamamno njiše bokovima obavijenih minijaturnom suknjicom, no stvorenje koje izvodi te pokrete nije od krvi i mesa riječ je o Wasedi, trbušnoj plesačici broj 1, robotu kojeg je kreirao Jimmy Or sa Sveučilišta u Tokiju.

Or je rekao da je inspiraciju za stvaranje robota dobio gledajući trbušni ples američke glumice Lucy Liu u filmu Charliejevi anđeli, koji ga je naveo da i sam upiše tečaj trbušnog plesa. Gledajući pokrete svoje instruktorice na plesnom tečaju, Or je uočio sličnost s pokretima paklare, ribe slične jegulji, koja se kroz vodu kreće poput zmije.

"Odlučio sam kombinirati robotiku i riblje pokrete, i u tajnosti raditi na tom projektu", rekao je Or.

Nakon nekoliko godina, Or je uspio kreirati robota fleksibilne kralješnice, koji uspješno izvodi sve pokrete trbušnog plesa, među njima i iznimno zahtjevni pokret "kamilu", koji uključuje slanje "valova" duž torza.

Kako bi generirao robotove pokrete, Or se koristio švedskim kompjuterskim programom za simulaciju središnje živčane mreže (CPG) paklare, koja stvara impulse za pokrete te ribe bez pomoći mozga. Slične živčane mreže postoje kod većine kralješnjaka, a smatra se da kod male djece CPG također sudjeluje u automatskim pokretima za kretanje. Zbog relativne jednostavnosti programa koji simulira rad CPG-a, Or smatra da bi se slični programi mogli jednoga dana koristiti u budućim humanoidnim robotima.

"To smatram prototipom za sljedeću generaciju robota", tvrdi Or.

On priznaje da je robota - trbušnu plesačicu djelomično konstruirao za zabavu, ali naglašava da roboti s fleksibilnom kralješnicom imaju budućnost.

"Robot, koji se može nakloniti, vrlo je važan u japanskom društvu", kazao je Or.

(Hina) dv rt

Pročitajte više