na trasi buduće našičke obilaznice otkrivena arheološka nalazišta

Na širem području grada Našica otkriveno je 14 arheoloških nalazišta, od kojih je 12 na trasi buduće gradske obilaznice, pa će arheolozi predložiti Službi zaštite Ministarstva kulture da se otkrivene zone stave pod zaštitu, tj. da se registriraju kao značajni arheološki lokaliteti na kojima se moraju obaviti istraživanja prije bilo kakvih građevinskih radova, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare u Zavičajnom muzeju u Našicama.

Kako su na tiskovnoj konferenciji obznanili arheolozi Kornelija Minichreiter i Zorko Marković, najstarije otkriveno naselje staro je šest tisuća godina. Njih su dvoje bili dio ekipe istraživača koji su, u skladu s praksom zagrebačkog Instituta za arheologiju, istražili zemljište na trasi na kojoj je planirana gradnja.

U istaživanje su krenuli nakon znanstvenog skupa arheologa Hrvatske koji je prošli tjedan održan u Našicama. Otkriveni su lokaliteti na području prigradskih naselja Martin, Zoljan, Šipovac i Markovac Našički, na potezu dugom oko četiri kilometra.

Tijekom istraživanja stručnjaci su na tim lokalitetima prikupili dijelove keramičkog posuđa te kamenog alata.

Pročitajte više