Na tribini u Slunju o spomeniku Juri Francetiću

Slabo posjećena tribina pod nazivom "Istina o prošlosti kao temelj europske budućnosti", na kojoj je bilo govora o zahtjevu nevladinih udruga da se sruši spomenik ratnom zločincu iz Drugog svjetskog rata, zapovjedniku Crne legije Juri Francetiću u Slunju, održana je večeras u tom gradu, u organizaciji Odbora za ljudska prava Karlovac.

O temi su govorili Žarko Puhovski iz Hrvatskog helsinškog odbora (HHO), Vesna Teršelič iz Centra za mirovne studije i Zoran Pusić iz Građanskog odbora za ljudska prava, a u kinodvorani Pučkog otvorenog učilišta skupilo se svega 30-ak posjetitelja, među kojima su bili predstavnici nevladinih udruga članica Odbora za uklanjanje spomenika Francetiću i 15-ak Slunjana.

Žarko Puhovski je rekao da se čini kako Vlada, iako je preko svog glasnogovornika podržala inicijativu 17 nevladinih organizacija za uklanjanjem toga spomenika, nema ovlasti da spomenik sruši jer se on nalazi na zemljištu grada Slunja pa ga mogu ukloniti samo Slunjani. Pitanje je može li Vlada politički utjecati na lokalnu gradsku vlast, rekao je Puhovski.

Neki od stanovnika Slunja smatrali su da je najavljena tema tribine "Istina o prošlosti kao temelj europske budućnosti" namjerna prevara. Jer, kako je rekao predsjednik gradskog ogranka HSLS-a Željko Rendulić, da je u pozivu bilo navedeno kako će se govoriti o rušenju spomenika Fancetiću, a ne o "potrebi gradnje dječjeg vrtića i slično", još bi se manje ljudio odazvalo.

Rendulić je rekao da je taj spomenik "običan kamen, a ipak križ koji nose svi Slunjani, iako ga je postavila šačica ljudi". Zamolio je organizatore tribine da više nikada ne dolaze u Slunj ako dolaze rušiti spomenik i rekao da su dobrodošli su kada dođu razgovarati o razvoju grada.

Zoran Pusić usprotivio se njegovom stavu da je spomenik Francetiću "običan kamen". Za njega je on simbol zločinačke ideje koju je Jure Francetić zagovarao, a "maligni su mitovi opasni", rekao je Pusić.

Žarko Puhovski je Nikoli Jarebu, Slunjaninu koji smatra da se Jure Francetić zalagao za hrvatstvo i da je time zadužio Hrvatsku, pojasnio bit rasnih zakona Nezavisne Države Hrvatske koje je Francetić provodio i rekao da, sve dok je taj spomenik u Slunju, u njemu ne mogu spokojno živjeti Srbi, Židovi, Romi i Hrvati antifašisti.

Bez odgovora je ostao poziv Puhovskog da mu bilo tko u publici navede "bilo koju bitku u kojoj je pobijedio Francetić, osim ako se klanje Srba ne smatra bitkom", te bilo što povijesno pozitivno što je Francetić učinio.

"Ni za jednu zajednicu nije dobro da se svrstava na stranu koljača. Spomenik Juri Francetiću veličanje je i reklamiranje zločina i to je sve", rekao je Puhovski.

Jedna Slunjanka iz publike je rekla da se ne slaže s Jarebom i da nije istina da svi Slunjani misle kao on.

Puhovski je na podatak da u Italiji postoji šest spomenika Musoliniju, odgovorio da na svakom od njih piše da je Musolini bio osuđen fašistički zločinac.

Vesna Teršelič, predsjednica Odbora za uklanjanje spomenika Francetiću, rekla je da spomenik treba ukloniti ne iz straha od Europske unije i iz integracijskih motiva, već zbog etičkih načela.

Skup, za koji su organizatori, najavljujući ga, rekli da će osiguravati policija, prošao je bez ikakvih incidenata.

(Hina) xvhor yjn

Pročitajte više