Na Velebitu u tijeku jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija u Europi

NA SPELEOLOŠKOJ ekspediciji u najdublju hrvatsku jamu – Lukinu jamu u Nacionalnom parku Sjeverni Velebit, speleoronioci i članovi Speleološkog odsjeka Velebit i HGSS-a Ivica Ćukušić i Robert Erhardt zaronili su u potopljeni kanal na dnu jame 135 metara u duljinu i 21 metar u dubinu, čime je dubina jame povećana na preko 1400 metara. Zaron je napravljen u noći 3. kolovoza.

Trotjednu ekspediciju koja traje od 24. srpnja do 15. kolovoza organizirali su, u suradnji s Nacionalnim parkom Sjeverni Velebit, Speleološki odsjek Velebit i Komisija za speleologiju Hrvatskog planinarskog saveza uz logističku potporu Hrvatske gorske službe spašavanja.

Jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija u Europi

Na ekspediciji sudjeluje 70 speleologa iz 9 hrvatskih speleoloških udruga i kolega iz 6 europskih zemalja. Pored speleoronilačkih, u tijeku su speleološka, biospeleološka i druga znanstvena istraživanja za koja entuzijastični istraživači očekuju da će uroditi novim spoznajama o prirodnim vrijednostima Velebita.

Ovo je jedna od najzahtjevnijih speleoloških ekspedicija ove godine u Europi, s obzirom na logistiku i transport velike količine opreme na dno jame u uvjetima niskih temperatura i znatne vodene aktivnosti. Do sada je jedini uron na dno Lukine jame izveden 1994. godine, što je tada bio uron na najvećoj dubini od ulaza u jamu na svijetu.

Pročitajte više