FOTO Na vili tajkuna kojeg je Kolinda pomilovala osvanula oštra poruka

Foto: Radnička fronta

RADNIČKA FRONTA postavila je na ogradu vile tajkuna Leona Sulića transparent s oštrom porukom.

"Plaćeno novcem ukradenim od radnika Croatia busa", stoji na transparentu.

"Leon Sulić samo je jedan od manje razvikanih privatizacijskih tajkuna u Hrvatskoj – jedan od onih koji je bezočnom pljačkom oteo društvenu i radničku imovinu i još uvijek u plodovima te pljačke mrtav-hladan uživa i živi u bogatstvu. Njegova je priča dobar primjer brutalne restauracije kapitalizma koja se kod nas dogodila u 1990-ima, kada je čitava društvena imovina izvlaštena u korist novonastale tajkunske klase.

Riječ je o tajkunu, notornom pljačkašu, razbojniku koji je upropastio, među ostalim, 3000 radnika Croatia busa, čovjeku koji je bio upleten u bezbroj kriminalnih radnji, čovjeku koji je nakon osude bježao pred policijom… Nedavno ga je, uz više drugih ekonomskih kriminalaca, predsjednica KGK pomilovala, pokazujući time da Sulić još uvijek nije ostao bez svojih veza u HDZ-u. Vuk pojeo magare. I tako sad Leon Sulić mirno i spokojno živi u svojoj vili u Zagrebačkoj Štoosovoj ulici, izgrađenoj prljavim i opljačkanim novcem", stoji u priopćenju Radničke fronte.

Podsjetimo, Leona Sulića nedavno je pomilovala predsjednica Kolinda Grbar Kitarović. Sulić je, kako se navodi u  odluci objavljenoj u Narodnim novinama, oslobođen od izvršenja neizdržanog dijela zatvorske kazne u trajanju godine i 10 mjeseci.

Pravosudne institucije bave se Sulićem već petnaestak godina. Krajem 90-ih Sulić je sudjelovao u dokapitalizaciji Croatia busa, a za vrijeme tog procesa radnici te prijevozničke tvrtke su u više navrata slali prijave protiv Sulića DORH-u. Usprkos upozorenjima, prva prijava protiv tajkuna podnesena je tek početkom 2001. godine. Krajem 2002. i početkom 2003. godine bivši glavni državni odvjetnik Mladen Bajić zatražio je zbog optužbi radnika Croatia busa zamrzavanje Sulićevih upravljačkih prava u kompaniji. Ipak, u 2003. godini upleo se i Milan Bandić, tada SDP-ovac i dogradonačelnik Grada Zagreba, koji je predložio reprogramiranje Sulićevih dugovanja prema Gradu.

Njegov prijedlog je u konačnici odbijen, a 2007. godine osuđen je za gospodarski kriminal u tvrtki Croatia bus težak 15,5 milijuna kuna.
 


 

Pročitajte više