Na Wall Streetu indeksi blago pali, a cijena zlata došla na najveću razinu od lipnja

Screenshot: Dow Jones

NA WALL STREETU su jučer najvažniji indeksi završili u blagom minusu, jer su investitori odlučili zanemariti geopolitičke napetosti nakon što je u utorak američki predsjednik Donald Trump zaprijetio Sjevernoj Koreji "vatrom i bijesom", okrenuvši se povoljnim kupnjama dionicama.

Njujorški Dow Jones indeks završio je trgovanje s minusom od 36,64 boda ili 0,17 posto, na 22.049 bodova, Istodobno, S&P 500 indeks izgubio je na vrijednosti 0,04 posto, završivši trgovanje na 2.474 boda, a tehnološki Nasdaq 0,28 posto, na 6.352 boda.

Investitori, u potrazi za povoljnim kupnjama, prema kraju trgovinskog dana fokus su usmjerili dobrim pokazateljima globalnog gospodarstva i zaradama kompnija.

"Nevjerojatno je koliko je tržište hladnokrvno uzmu li se u obzir novinske naslovnice i kako stvari napreduju", smatra tržišni strateg Ryn Detrick iz investicijskog društva LPL Financial.

Na početku trgovinskog dana investitori su i dalje nastavljali ulagati u sigurna utočišta za kapital poput zlata, uslijed razmijene oštrih riječi između Washingtona i Sjeverne Koreje u utorak. Američki državni tajnik Rex Tillerson rekao je da ne vjeruje kako postoji neposredna opasnost od Sjeverne Koreje.

Nadoknađen gubitak

Nakon što su najvažniji indeksi potonuli tijekom dana više od pola posto, ojačale su kupnje dionica te su indeksi do kraja dana nadoknadili dio gubitaka. 

"Trebalo bi se dogoditi nešto puno opipljivije od same retorike da bi izazvalo rasprodaje na tržištu", kaže izvršni direktor HSW Advisorsa Richard Steinberg.


Iako je cijena zlata potkraj trgovanja počela kliziti, dan je završila s dobitkom od 1,2 posto, na najvišoj razini od sredine lipnja. Ojačali su i tečajevi švicarskog franka i jena, koji se također smatraju sigurnim utočištem za kapital u nemirnim vremenima.

Među dionicama,na najvećem dobitku bile su one obrambeniih kompanija poput Lockheed Martina i Raytheona, koje su u prosjeku ojačale 1,6 posto. Najveći gubitnik, pak, bio je sektor potrošačkih roba, s padom cijena u prosjeku za 0,47 posto.

Otprilike 6,48 milijardi dionica promijenilo je u srijedu na svim američkih tržištima vlasnika, što je iznad 20-dnevnog prosjeka od 6,16 milijardi.

Na europskim burzama najvažniji indeksi također su u srijedu pali, pod pritiskom geopolitičkih napetosti oko Sjevrne Koreje. Londonski Ftse potonuo je 0,59 posto, na 7.498 bodova, frankfurtski DAX za 1,1 posto, na 12.154 bodova, a pariški CAC za 1,4 posto,  na 5.145 bodova.
 

Pročitajte više