Na Wall Streetu indeksi gotovo nepromijenjeni

Foto: EPA

Na Wall Streetu su burzovni indeksi ostali gotovo nepromijenjeni jer su ulagači oprezni nakon različitih poruka čelnika američke središnje banke i podataka o snažnom rastu američkog gospodarstva.

Dow Jones ojačao je 0,04 posto, na 35.430 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,09 posto, na 4.550 bodova, a Nasdaq indeks 0,16 posto, na 14.258 bodova.

Od početka studenoga Dow Jones porastao je oko 7, S&P 500 oko 8,5, a Nasdaq indeks 11 posto. Time su nadoknadili sve gubitke od ljeta.

To se zahvaljuje slabljenju inflacije u SAD-u zbog čega su ulagači uvjereni da je američka središnja banka završila ciklus povećanja kamatnih stopa.

No, to će ovisiti o daljnjim kretanjima u gospodarstvu, ponajviše o inflaciji.

Procjena: Američki BDP porastao više nego se očekivalo

Jučer je objavljena druga procjena bruto domaćeg proizvoda (BDP) SAD-a, prema kojoj je gospodarstvo u trećem tromjesečju poraslo 5,2 posto na anualiziranoj razini, više nego što se očekivalo.

To je dobra vijest jer pokazuje da će najveće svjetsko gospodarstvo izbjeći recesiju, unatoč oštrom povećanju kamata od početka prošle godine.

No, tako snažan rast znači i da bi se inflacija mogla zadržati na povišenim razinama.

Ulagači posljednjih dana pažljivo prate poruke čelnika Feda iz kojih se može zaključiti da je središnja banka vjerojatno završila ciklus povećanja kamata.

No, ovisno o kretanju inflacije, kamate bi se mogle zadržati na povišenim razinama dulje razdoblje nego što se očekuje.

Optimističniji analitičari procjenjuju da bi Fed mogao početi smanjivati kamate već u ožujku, dok oni realniji to očekuju polovicom iduće godine.

Osim nagađanja o kamatnim stopama, idućih će se dana najviše pratiti vijesti o potrošnji na početku sezone blagdanskog 'shoppinga'. Prema procjenama, potrošnja bi u blagdanskom prosincu mogla porasti oko 5 posto na godišnjoj razini.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,09 posto, na 16.166 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 7.267 bodova. Londonski FTSE oslabio je, pak, 0,43 posto, na 7.423 boda.

Pročitajte više