Na Wall Streetu novi rekordi burzovnih indeksa

Foto: EPA

NA WALL STREETU su burzovni indeksi dosegnuli nove najviše razine u povijesti, što se zahvaljuje boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima kompanija.

Dow Jones ojačao je 94 boda ili 0.26 posto, na 35.913 bodova, dok je S&P 500 porastao 0.18 posto, na 4.613 bodova, a Nasdaq indeks 0.63 posto, na 15.595 bodova.

S&P 500 porastao je u 12 od posljednjih 14 trgovinskih dana jer su kvartalni poslovni rezultati kompanija bolji nego što se očekivalo.

Dosad je više od polovice kompanija iz sastava S&P 500 indeksa objavilo rezultate, pri čemu ih je oko 82 posto ostvarilo veće zarade nego što se procjenjivalo.

Stoga sada analitičari u anketi Reutersa procjenjuju da su zarade kompanija i banaka iz sastava S&P 500 indeksa u trećem kvartalu porasle 39 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, dok su početkom listopada očekivali rast od 29.4 posto.

Kompanije, doduše, upozoravaju na poremećaje u nabavi i rast troškova poslovanja zbog inflacije i nedostatka radnika, no zasad su uspjele zadržati profitne marže prebacujući rast troškova na potrošače.

"Nastavlja se pozitivno raspoloženje u vezi sa zaradama premda su neke velike kompanije podbacile u odnosu na očekivanja", kaže Kristina Hooper, glavna analitičarka u tvrtki Invesco.

Energetski sektor najveći dobitnik

Među najvećim dobitnicima bio je jučer energetski sektor, s prosječnim rastom od 1.6 posto, što se zahvaljuje rastu cijena nafte.

U fokusu ulagača bit će ovoga tjedna redovna dvodnevna sjednica čelnika američke središnje banke, koja počinje u utorak, a u srijedu će biti objavljeno priopćenje.

Očekuje se da će čelnici Feda odobriti plan smanjenja programa kupnje obveznica, vrijednog 120 milijardi dolara mjesečno, koji je podržavao likvidnost, a time i rast tržišta kapitala od početka pandemije koronavirusa.

Ulagači će pažljivo pratiti poruke u vezi s ključnim kamatnim stopama i inflacijom. Većina analitičara smatra da će Fed početi povećavati kamate u drugoj polovici iduće godine i da bi ih mogao povećati u dva navrata.

Ostaje za vidjeti kako će tržište reagirati na poruke Feda s obzirom na to da je labava monetarna politika znatno pridonijela rastu S&P 500 indeksa od početka godine, za 22.8 posto.

I na europskim su burzama cijene dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0-71 posto, na 7.288 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 0.75 posto, na 15.806 bodova, a pariški CAC 0.92 posto, na 6.893 boda.

Pročitajte više