Na Wall Streetu S&P 500 indeks pao zbog dionica tehnoloških divova

Foto: EPA

Na Wall Streetu su jučer, prvog dana trgovanja u novoj godini, S&P 500 i Nasdaq indeks pali, pod pritiskom pada cijena dionica nekoliko tehnoloških divova, dok je Dow Jones blago porastao.

Dow Jones ojačao je 0.07 posto, na 37.715 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0.57 posto, na 4.742 boda, a Nasdaq indeks 1.63 posto, na 14.765 bodova.

Dionica Applea među najvećim gubitnicima

Među najvećim je gubitnicama jučer bila dionica Applea, kojoj je cijena pala gotovo 4 posto, nakon što su analitičari Barclaysa smanjili preporuku za tu dionicu zbog slabije prodaje iPhonea.

Znatno su pale i cijene dionica nekoliko drugih tehnoloških divova, kao što su Nvidia, Advanced Micro Devices, Alphabet i Microsoft. U prošloj je godini upravo rast cijena u tehnološkom sektoru najviše zaslužan za skok S&P 500 indeksa za 24, a Nasdaqa za 43 posto.

To se zahvaljuje postupnom popuštanju inflacije i usporavanju rasta gospodarstva. Zbog toga je američka središnja banka najvjerojatnije završila ciklus povećanja kamatnih stopa, pa ove godine slijedi smanjenje kamata.

Ulagači uvjereni da će američko gospodarstvo izbjeći recesiju

Podršku tržištu pruža i uvjerenje ulagača da će, unatoč agresivnom povećanju kamata posljednjih godina, gospodarstvo izbjeći recesiju. Zahvaljujući tome, krajem prošle godine Dow Jones dosegnuo je rekordnu razinu, dok se S&P 500 toj razini primaknuo na manje od 1 posto.

"Ulagači su zadovoljni zbog snažnog rasta tržišta krajem prošle godine i popustljivih poruka Feda. Pozitivno je što bi se, čini se, mogla izbjeći recesija. No to još ne znači da smo izašli iz šume. Čak i uz postupno smanjenje kamata Feda, monetarna politika bit će čvrsta i usporavati gospodarsku aktivnost", kaže Jason Pride, strateg u tvrtki Glenmede.

Stoga će u fokusu ulagača ovoga tjedna biti objava zapisnika s posljednje sjednice čelnika Feda u prosincu, koji bi mogao dati detaljnije smjernice po pitanju monetarne politike.

Tržište novca i europske burze

Na tržištu novca procjenjuje se da postoji oko 70 posto izgleda da će Fed početi smanjivati kamatne stope već u ožujku.

I na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0.15 posto, na 7.721 bod, a pariški CAC 0.16 posto, na 4.530 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0.11 posto, na 16.769 bodova.

Pročitajte više