Na Wall Streetu vlada oprez uoči sastanka Trumpa i Xija

Foto: EPA

NA WALL Streetu su u srijedu cijene dionica blago pale jer su ulagači oprezni uoči predstojećeg sastanka predsjednika SAD-a i Kine o trgovinskim odnosima.

Dow Jones oslabio je 11 bodova ili 0,04 posto, na 26.536 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,12 posto, na 2.913 bodova. Nasdaq indeks ojačao je, pak, 0,32 posto, na 7.909 bodova.

Nakon što su dan prije cijene dionica znatno pale jer su splasnule nade ulagača da će američka središnja banka već u srpnju oštro smanjiti ključne kamatne stope, jučer se na najvećoj svjetskoj burzi trgovalo oprezno.

Doduše, i dalje se očekuje da će idućega mjeseca Fed smanjiti kamate kako bi podržao rast gospodarstva, ali ne za 0,50 nego za 0,25 postotnih bodova.

U fokusu ulagača sada je predstojeći sastanak predsjednika SAD-a Donalda Trumpa i kineskog predsjednika Xija Jinpinga u subotu u Japanu na skupu G20 najvećih svjetskih gospodarstava.

Najvažnije je pitanje hoće li biti postignut neki napredak u razgovorima i hoće li se nakon višemjesečnog zastoja nastaviti trgovinski pregovori.

Ulagače su zbunile različite Trumpove poruke uoči sastanka, od toga da je sasvim moguće da se izbjegne nove povećanje carina na kineski uvoz do toga da je zadovoljan postojećom situacijom.

Prošloga su tjedna cijene dionica na Wall Streetu snažno porasle, pri čemu je S&P 500 indeks dosegnuo najvišu razinu u povijesti zahvaljujući nadi ulagača u oštro smanjenje kamata Feda i nastavak trgovinskih pregovora između SAD-a i Kine.

No, sada je optimizam ulagača splasnuo.

"Prošloga je tjedna tržište imalo jasan pokazatelj na što se moglo fokusirati: smanjenje kamata Feda u srpnju i sastanak Trumpa i Xija na skupu G20 o mogućem nastavku pregovora. Od tada su vlasti zamutile vode i zbunile tržište”, kaže Robert Pavlik, strateg u tvrtki SlateStone Wealth.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 7.416 bodova, a pariški CAC 0,25 posto, na 5.500 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,14 posto, na 12.245 bodova.

Pročitajte više