NAPETOSTI RASTU Kukasti križ na zgradi poljskog veleposlanstva u Izraelu

NA ZGRADI veleposlanstva Poljske u Izraelu nepoznati počinitelji nacrtali su kukasti križ, nakon što je poljski premijer Mateusz Morawiecki rekao da su i Židovi krivci za Holokaust. Osim svastike, počinitelji su markerom ispisali i psovke te riječ "ubojica".

Nitko nije preuzeo odgovornost za ovaj vandalski čin, a policija je pokrenula istragu. Poljska je zatražila od Izraela da efikasnije zaštiti njihovu ambasadu u Tel Avivu i spriječi ovakve izljeve mržnje.

"Ministarstvo vanjskih poslova smatra da treba spustiti temperaturu rasprave koja se vodi u obje države, jer ovo ne priliči dijalogu", rekao je glasnogovornik poljskog Ministarstva vanjskih poslova Artur Lompart.
 
Napeti odnosi na relaciji Poljska - Izrael
 
Premijer Morawiecki je, u želji da ublaži svoju izjavu, nehotice samo dolio ulje na vatru kazavši da je počinitelja bilo i među Poljacima, samim Židovima, Ukrajincima, Rusima, a ne samo među Nijemcima.
 
U Izraelu je ta izjava dočekana na nož kao pokušaj Morawieckog da baci krivnju za holokaust i na same žrtve, Židove. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u telefonskom je razgovoru s Morawieckim izrazio duboko nezadovoljstvo zbog trenutne situacije.
 
"Vaše izjave su neprihvatljive i nema osnova da se uspoređuje ponašanje Poljaka i Židova tijekom holokausta", rekao je Netanyahu Morawieckom, javljaju poljski mediji.

Pročitajte više