Nabavu luksuznih automobila za HGK Vidošević proglasio poslovnom tajnom

HRVATSKA GOSPODARSKA KOMORA (HGK) nedavno je za neka svoja županijska središta nabavila nove službene automobile, i to luksuzne Volkswagen Passate, od kojih je svaki s kasko osiguranjem vrijedan i do 250.000 kuna. Prema informacijama kojima raspolaže Index, oko Nove godine novi luksuzni Passati stigli su u garaže dvaju najjužnijih predstavništva HGK, i to u Splitsko-dalmatinsku i Dubrovačko-neretvansku županiju. Isto tako, luksuzni automobili stigli su u još najmanje tri županijska središta.

Nabava automobila poslovna je tajna

Najzanimljivije je od svega kako je Hrvatska gospodarska komora odgovorila na Indexov upit koliko je novih automobila kupljeno, tek nakon inzistiranja i pozivanja na Zakon o pristupu informacijama odgovorili su da je riječ o poslovnoj tajni.

"Prema Zakonu o pravu na pristup informacijama imate pravo zatražiti svaku informaciju i podatak osim onih koji su posebnim propisom u okviru institucije zaštićeni kao službena, poslovna ili profesionalna tajna. Podaci koje tražite zaštićeni su Pravilnikom o zaštiti tajnosti podataka HGK kao poslovna tajna", stoji u službenom odgovoru Službe za odnose s javnošću Vidoševićeva HGK.

Zahvala za kampanju?

Informaciju o tome koliko je zapravo potrošeno za luksuz Vidoševićevih podanika, pokušali smo saznati i preko nekih gospodarskih subjekata koji zapravo i financiraju HGK. No, baš kao i mi, ostali su kratkih rukava. Prema onom što smo neslužbeno saznali, nabava novih automobila motivirana je zahvalom Nadana Vidoševića onim zaposlenicima HGK koji su uspješno podupirali njegovu predsjedničku kampanju.

U državnim tvrtkama, kao i ministarstvima, i dalje je na snazi zabrana kupnje automobila. Vlada je tako prošle godine preraspodijelila 26 "starih" službenih vozila, pa su oni koji su imali višak, morali na korištenje dati automobile onima kojima auti nedostaju. Hrvatska gospodarska komora financira se članarinom svih gospodarskih subjekata u državi, a na njih se ne odnosi zabrana kupnje novih automobila.

Bez obzira na tu činjenicu, Vidošević se ovom prigodom nije osjetio pozvanim solidarizirati se s gospodarstvenicima u Hrvatskoj, koju i dalje trese ekonomska kriza.

Pročitajte više