Ovo su Plenkovićevi ministri koji su otišli zbog afera. Valjda smo nabrojali sve

Foto: Robert Anic/PIXSELL

PREMIJER Andrej Plenković odlučio je smijeniti ministra gospodarstva Davora Filipovića nakon što je Nacional objavio transkript koji navodno pokazuje kako Filipovićev savjetnik Jurica Lovrinčević reketari lokalnu Mrežu TV. Mnoge je iznenadila ovako brza reakcija premijera, s obzirom na to da je priča objavljena tek jutros. 

Premijer je slično postupio i u slučaju Banožića, kada je samo nakon par sati donio odluku o smjeni. Ovo brzo donošenje odluka neuobičajeno je za premijera koji je bio poznat po tome što je ranije znao mjesecima braniti svoje ministre i negirati njihove afere. Plenković je postao "lak na obaraču" u trenutku kad nas očekuje "super" izborna godina.

Iz Plenkovićevih vlada su tijekom posljednjih sedam godina odlazili brojni ministri, a mi smo na ovaj popis odlučili uvrstiti imena onih koje je Plenković osobno smijenio ili su odlazili teško opterećeni aferama. Primjerice, nismo naveli one koji su napuštali ministarsku poziciju zbog osobnih nesuglasica s premijerom ili odlaska na neku drugu dužnost. 

Smijenio mostovce pa se putem riješio i Barišića

Plenković je prvo u travnju 2017. smijenio četvoricu Mostovih ministra jer su odbili podržati ministra financija Zdravka Marića, koji je u tom trenutku bio opterećen aferom Agrokor.

Informaciju da je odlučio smijeniti Vlahu Orepića (unutarnji poslovi), Antu Šprlju (pravosuđe) i Slavena Dobrovića (okoliš i energetika) objavio je na sjednici vlade. Sljedećeg dana je na osobni zahtjev smijenio i posljednjeg Mostovog ministra, Ivana Kovačića (uprava). 

Uslijedilo je preslagivanje i dogovori oko nove većine, što je premijer iskoristio kako bi se riješio ministra znanosti i obrazovanja Pave Barišića. On je već bio opterećen raznim aferama i prosvjedom na kojem je oko 20 tisuća ljudi tražilo nastavak kurikularne reforme, stručne ljude na čelu reforme školstva i odlazak Barišića s mjesta ministra.

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Dalić, Kuščević i Marić otišli nakon Indexovih tekstova

Vladu je u svibnju 2018. napustila ministrica gospodarstva Martina Dalić. Sama je dala ostavku nakon što je Index otkrio aferu Hotmail, odnosno objavio elektronsku prepisku tzv. grupe Borg koja je prvo pisala Lex Agrokor, a onda na njegovoj primjeni zaradila desetke milijuna kuna.

Ministar uprave Lovro Kuščević smijenjen je na vlastiti zahtjev početkom srpnja 2019. nakon što je Index počeo pisati o njegovim nekretninskim muljažama, nakon čega su dijelove cijele priče počeli otkrivati i drugi mediji. Samo nekoliko danas poslije toga, također zbog afere koju je otkrio Index, neopozivu ostavku podnio je ministar državne imovine Goran Marić.

Foto: Milan Sabic/PIXSELL

U velikoj rekonstrukciji vladu napustili Žalac, Tolušić i Murganić

Međutim, tu nije bio kraj odlascima iz vlade tijekom tog vrlo pogubnog mjeseca za Plenkovićeve ministre. Premijer se odlučio za opsežnu rekonstrukciju vlade, tako da je smijenio još troje ministara: Gabrijelu Žalac (regionalni razvoj i fondovi EU), Tomislava Tolušića (poljoprivreda) i Nadu Murganić (demografija, obitelj, mladi i socijalna politika). 

I u tom slučaju se radilo o ministrima opterećenim aferama. Tako je Tolušić u imovinsku karticu upisao da mu kuća u Virovitici s okućnicom ima samo 165 kvadrata umjesto 1587 kvadrata, koliko ima u stvarnosti. Žalac je u Vinkovcima pregazila djevojčicu, a ubrzo je otkriveno da nije imala važeću vozačku dozvolu koju je skoro tri godine zaboravila produljiti.

Murganić je ostala zapamćena po kontroverznim izjavama, poput one kako bračni par bez djece nije obitelj. Vrhunac je bila njena izjava: "To vam je tako u braku." Naime, resorna ministrica tim je riječima komentirala optužbe za zlostavljanje Mare Tomašević protiv svog supruga Alojza Tomaševića, tada člana HDZ-a i Požeško-slavonskog župana.

Kujundžiću moral nije dopuštao ostavku

Početkom 2020. godine Plenković je razriješio dužnosti ministra zdravstva Milana Kujundžića. Smjena je uslijedila kao rezultat nekretninskih afera koje Kujundžić nije znao objasniti. Kujundžić je govorio kako mu moral ne dopušta dati ostavku na mjesto ministra zdravstva te je prebacio lopticu premijeru da donese odluku o njegovoj sudbini. Plenković ga je smijenio, ali je smjenu objasnio koronom. 

HDZ je pobijedio na parlamentarnim izborima 2020. godine, te je Plenković bez problema dobio podršku većine zastupnika i započeo novi mandat. Svi ministri su se držali na okupu do veljače 2022. godine kada je uhićen ministar obnove Darko Horvat. Sporna je bila dodjela novca iz programa razvoja poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina. 

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Horvata se sumnjičilo za 2.6 milijuna kuna nezakonitih poticaja. Inače, policija ga je uhitila u obiteljskoj kući, i to u subotu ujutro. Uhićeni ministar je završio u istražnom zatvoru i sam je zatražio od Plenkovića da ga smijeni, što je premijer prihvatio. 

Nova rekonstrukcija: Otišli Ćorić, Aladrović i Milošević

Malo više od dva mjeseca poslije toga, iz vlade su u sklopu rekonstrukcije otišla još tri ministra: Tomislav Ćorić (gospodarstvo i održivi razvoj), Josip Aladrović (rad, mirovinski sustav, obitelj i socijalne politike) i Boris Milošević (bez portfelja). 

Podsjetimo, krajem prošle godine podignuta je optužnica protiv Miloševića, Horvata, Tolušića i Aladrovića u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja. Nikad u povijesti nisu jednom optužnicom bila obuhvaćena četiri bivša ministra.

Plenković se riješio Paladine i Tramišak u kompletu

Premijer je u siječnju ove godine odlučio smijeniti ministra graditeljstva Ivana Paladinu te ministricu EU fondova i regionalnog razvoja Natašu Tramišak. Paladina se kasnije pravdao kako je on sam Plenkoviću još dva mjeseca prije toga najavio da će napustiti vladu.

Smjenu je puno teže podnijela Tramišak, koja je tvrdila da Plenković nije imao podršku stranke da ju smijeni i optužila ga da nije niti jednim argumentom opravdao svoj potez. Kasnije se otkrilo da je Ivan Anušić na Predsjedništvu stranke doista glasao protiv smjene Tramišak. 

Mario Banožić smijenjen je prošli mjesec s mjesta ministra obrane nakon što je skrivio prometnu nesreću u kojoj je poginuo otac dvoje djece iz Privlake. Banožić je završio u bolnici s teškim ozljedama, a premijer je objavio svoju odluku na konferenciji samo nekoliko sati nakon nesreće.

Foto: Davor Javorovic/PIXSELL

Pročitajte više