Nacional: Ćorušić ženi izvadio krivi jajnik pa preko crkve postao šef KBC-a Zagreb

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

RAVNATELJ KBC-a Zagreb HDZ-ovac Ante Ćorušić trebao je postati ministar zdravstva u Karamarkovoj vladi, ali Most je tada stavio veto na njegov izbor jer su našli dokumente prema kojima je pacijentici izvadio krivi jajnik.

Radi se o operaciji izvedenoj 2014. godine kada je Ćorušić ženi izvadio zdravi jajnik, a ne onaj u kojemu je dijagnosticiran tumor. Sve se zataškalo.

Kako piše današnji Nacional, Ćorušić je planirao dati ostavku na sve funkcije, ali Crkva ga je preko HDZ-a instalirala za šefa KBC-a Zagreb nakon čega je nabujao priziv savjesti kod hrvatskih ginekologa.

Prema izvorima Nacionala svi mladi ginekolozi i specijalizanti u Petrovoj članovi su HDZ-a osim Trpimira Goluže koji je u Mostu.

Kako je Ćorušić govorio o slučaju Čavajda

Ćorušić je nerealizirani ministar zdravstva iz ere Tomislava Karamarka, ginekolog koji je grlati protivnik pobačaja i zagovornik konzervativnih vrijednosti. Slučaj Mirele Čavajde bio mu je posebna inspiracija za odvratne javne istupe. Ćorušić je bio član Povjerenstva koje je odlučivalo o Mireli Čavajdi.

"Češljali smo stručnu literaturu i zaključili da, bez obzira na to o kojem se tumoru radi, bio on maligan ili benigan, uzimajući sve slučajeve opisane u literaturi, šansa je da dijete bude neurokirurški i kemoterapijski zbrinuto, ako je maligni, oko 25-30 posto da bude posve izliječeno. A to nije mala brojka", tvrdio je Ćorušić nakon što je već utvrđeno da maligni tumor ubija plod Mirele Čavajde.

"Feticid je dosta specifičan i pomalo brutalan postupak, nimalo ugodan za onoga tko ga radi", rekao je par dana kasnije.

Tada je za svoju prognozu o šansama bebe da preživi okrivio bolnicu Sveti Duh.

"Prvo je došla žena njima, a nama je došla u zadnji čas. Prema toj snimci od 21. travnja nije bilo moguće procijeniti je li dijete sposobno preživjeti. Drugi magnet učinjen je na KBC-u Zagreb i na njemu se vidjela neočekivana progresija tumora", rekao je.

"I takva malformacija s hernijacijom maloga mozga i budućom hernijacijom - vjerojatno, ako tumor bude rastao ovom dinamikom, vjerojatno hoće - i s budućom hernijacijom moždanog debla, vrlo vjerojatno dijete ne bi preživjelo idućih četiri do pet tjedana", dodao je Ćorušić.

Pročitajte više