Nacional: Hebrang treba podnijeti ostavku jer je lagao o operaciji

TJEDNIK Nacional tvrdi kako bi ministar zdravstva trebao podnijeti ostavku iz nekoliko razloga. Naime, prema saznanjima Nacionala Hebrang u Innsbrucku nije operiran laparoskopski, što je bilo navedeno kao razlog odlaska u Austriju, već je operiran tzv. otvorenom metodom, a takvu operaciju u Hrvatskoj odlično obavlja barem desetak kirurga.

Kao drugi razlog Nacional navodi navodno neplaćanje operacije. Ne plati li operaciju koja stoji oko 30.000 eura, Hebrang je zapravo korumpiran jer je primio poklon skuplji od 500 kuna, što je zakonski limit za hrvatske dužnosnike.

Osim toga, sam odlazak u Austriju građanima Hrvatske pobudio je sumnju u hrvatsko zdravstvo, jer se čini kako ni sam ministar ne vjeruje vlastitom resoru.

Do saznanja o vrsti operacije Nacional je došao preko nekih bivših pacijenata klinike u Innsbrucku koji su posvjedočili da šef klinike dr. Georg Bartsch, koji je operirao Hebranga, ne obavlja laparoskopske zahvate.

Nakon tih saznanja Nacional je došao do provjerenih informacija iz same klinike u Innsbrucku koje govore da je Hebrang operiran klasičnom metodom.

“Na operaciju u Innsbrucku potpredsjednik Hebrang se odlučio zbog primjene posebne laparoskopsko-endoskopske metode liječenja, koja omogućuje brži oporavak i vraćanje radne sposobnosti u odnosu na klasičnu operaciju, a koja se u Hrvatskoj još rutinski ne primjenjuje. Sve troškove liječenja potpredsjednik Hebrang snosit će osobno” - stajalo je u priopćenju koje je poslala Vlada povodom Hebrangove operacije.
Ako su točni napisi Nacionala, o razlozima odlaska u Innsbruck lagali su i Vlada i Hebrang.

Nacional piše kako se nakon laparoskopske operacije pacijent kući otpušta 48-72 sata nakon operacije, a nakon tzv. otvorene operacije pacijentu treba desetak dana da se oporavi i da bude pušten s bolničke njege. Prema napisima hrvatskih medija nakon operacije Hebrang će tek desetak dana nakon operacije biti otpušten kući, što je još jedan od razloga koji pobuđuju sumnju na koji je način izvedena operacija.

Hebrangov postupak osudilo je i desetak hrvatskih liječnika s kojima je razgovarao novinar Nacionala. Jedna hrvatski kirurg koji je želio ostati anoniman rekao je kako Hebrang mogao pozvati nekog inozemnog kirurga u Zagreb kojem bi asistirali hrvatski liječnici.

Nacional piše i kako je šef laparoskopske kirurgije na zagrebačkom Rebru bio na edukaciji u Innsbrucku, a Rebro će uskoro dobiti certifikat od Europskog urološkog udruženja kojim bi bilo promovirano u centar za urološku laparoskopiju.

Predsjednik HHO-a Žarko Puhovski izjavio je za Nacional kako je Hebrang dvaput trebao podnijeti ostavku. Prvi put kad je izjavio da je pogriješio što nije otišao k liječniku privatne prakse, a drugi kad je otišao na operaciju u inozemstvo.

Nacional navodi i slučaj slovenske ministrice zdravstva Katje Boh koja je odlučila na ugradnju premosnice otići u Zürich, iako su slovenski liječnici vrlo uspješno isto obavljali i u Sloveniiji. Nakon povratka podnijela je ostavku. 

Pročitajte više