Nacional: Šef Pošte tri puta platio istu aplikaciju, u svemu sudjelovao i HT

Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte Foto: Sandra Šimunović/PIXSELL

NACIONAL je objavio da posjeduje dokumente koji predsjednika Uprave Hrvatske pošte Ivana Čulu dovode pod sumnju da je teškim manipulacijama nanio štetu poslovanju Hrvatske pošte, a u jednoj od transakcija kao posrednik je sudjelovao Hrvatski Telekom.

Nacional tvrdi da je došao u posjed dokumenata koji dodatno sumnjiče predsjednika Uprave Hrvatske pošte Ivana Čulu da je manipulacijama i suspektnim potezima nanio golemu štetu poslovanju HP-a, jer sugeriraju da je isti softver namijenjen digitalnom poslovanju HP-a platio čak tri puta.

Aplikacija plaćena tri puta, HT bio posrednik

Nakon što je Nacional otkrio neracionalno postupanje Uprave HP-a oko nabave softvera za upravljanje dokumentacijom i digitalizaciju uredskog poslovanja, odnosno aplikacije zvane eUred, koja je tvrtki Dokument IT od 2011. do 2019. plaćena dvostruko, dodatnim istraživanjem i prikupljanjem informacija, sad pišu da su došli do saznanja da je ista aplikacija plaćena i treći put te da je u nabavi iste aplikacije od istog autora, tvrtke Dokument IT, kao posrednik poslužila tvrtka Hrvatski Telekom.

Nove informacije, do kojih je Nacional došao iz izvora bliskih HP-u, ukazuju na opravdanu sumnju da je aplikaciju eUred između 2013. i 2019., odnosno u vrijeme trajanja sudskog spora, Hrvatska pošta kupila za ukupan iznos od 19.1 milijun kuna bez PDV-a (odnosno, čak 26.4 milijuna kuna s PDV-om), a kupovina koja je obavljena preko tvrtke Hrvatski Telekom kao posrednika vrlo je vješto zamaskirana.

Naime, HP je 2017. godine, iste godine kada je na mjesto čelnog čovjeka Uprave HP-a došao Ivan Čulo, objavila javni natječaj za kupovinu softvera za uredsko poslovanje, odnosno "Sustava za upravljanje dokumentacijom - digitalizacija uredskog poslovanja", kako je pod punim imenom bilo navedeno u natječaju. Natječajnu dokumentaciju za HP pripremila je tvrtka Sub Divo iz Zagreba, vlasnika Zrinka Ergotića, koja je, prema riječima Nacionalova izvora dobro upoznata s poslovanjem HP-a, prema dogovoru s Čulom dokumentaciju prilagodila ponudi upravo HT-a i tvrtke Dokument IT.

Nakon što je na natječaju izabran kao najpovoljniji ponuđač, HT je softver ukupne vrijednosti 26.4 milijuna kuna isporučio Hrvatskoj pošti, a kao posrednik naplatio je proviziju od dva posto.

Licencu za softver HP kupio još prije deset godina

U trenutku kada se HT javio na spomenuti natječaj, direktor korporativne prodaje u toj tvrtki bio je Saša Bilić, koji je, nakon preuzimanja natječajne dokumentacije, angažirao upravo tvrtku Dokument IT kao isporučitelja softvera, a ona je, kako tvrdi Nacionalov izvor, HT-u isporučila isti onaj softver koji je 2011. godine kao ekskluzivnu licencu već prodala Hrvatskoj pošti, a koji je potom nakon raskida ugovora 2013. nastavila prodavati drugim kupcima. U ovom slučaju HT-u je predan isti softver uz neznatne preinake i nadopune, odnosno dodatne prilagodbe poslovnim scenarijima HP-a.

HT je, nakon što je na natječaju izabran kao najpovoljniji ponuđač, softver ukupne vrijednosti 26.4 milijuna kuna isporučio Hrvatskoj pošti, kao posrednik naplatio je proviziju od dva posto, a ostatak iznosa od prodaje softvera, odnosno 98 posto, zadržala je tvrtka Dokument IT, kao stvarni autor softvera. Tako je vješto prikrivena povezanost HP-a i tvrtke Dokument IT, koja se u natječaju nigdje ne spominje.

Prema tvrdnjama Nacionalova izvora, Uprava HP-a je nabavu spomenutog softverskog rješenja ciljano rascjepkala na nekoliko zasebnih ugovora, vodeći se činjenicom da ugovori nabavne vrijednosti manje od osam milijuna kuna ne trebaju dobiti odobrenje Nadzornog odbora.

Pročitajte više