Nacional: Novinar je praćen u sklopu POA-ine istrage djelovanja špijuna MI6 u Hrvatskoj

PRIČA o Turekovoj prezentaciji održanoj pred predsjednicima države i vlade dobiva novu dimenziju. Protuobavještajna agencija (POA) je u sklopu slučaja odbjegloga generala Ante Gotovine, kojeg traži haaški sud, a koji je nedostupan hrvatskim vlastima, pratila britanskoga državljanina Christophera Loomsa.

Looms je u Hrvatskoj djelovao kao istražitelj pri tužiteljstvu ICTY-a, a POA za njega tvrdi da je pripadnik britanske tajne službe MI6 kojemu je rad pri ICTY-u bio pokriće za špijunsku djelatnost MI6 u Hrvatskoj.

Prema famoznoj "Turekovoj prezentaciji", Looms nije imao mandat za djelovanje u ime ICTY-a te se zbog toga našao pod istragom POA-e. U Hrvatskoj djeluje 14 istražitelja ICTY-a koji djeluju na temelju Ustavnog zakona o suradnji s haaškim sudom, a Looms se ne nalazi na popisu tih 14 agenata.

Kako se Looms našao u centru POA-ine pažnje, tako su u praćeni svi njegovi kontakti na teritoriju Hrvatske koji su tajno snimani, a praćeni su i neki pozivi koje je Britanac obavio tijekom boravka u RH. Tako se u Turekovoj prezentaciji spominje i Oscar Vera koji je, prema Turekovoj prezentaciji, američki obavještajac koji je još 2000. godine boravio u BiH u sklopu istrage ubojstva Joze Leutara.

No, u priču o praćenju stranih obavještajaca, umiješani su i neki hrvatski novinari. Prošlog tjedan prvi se na udaru našao novinar tjednika Globus, Gordan Malić. Nacional, koji posjeduje Turekov dokument, prenio je dio razgovora koji je Malić 9. ožujka prošle godine obavio s Loomsom, a u kojemu novinar izvještava britanskog agenta da je Franjo Turek smijenjen s mjesta šefa POA-e.

Kako prenosi Nacional, Malić i Looms za Tureka koriste naziv "frajer na T" (T-guy), dok Mesića i Sanadera nazivaju "frajeri s vrha" (top guys).

Looms: Druga stvar je, čuo sam da nekog večeras najurili.
Malić: Da... Frajera na T.

Looms: Molim?
Malić: Frajera na T.
Looms: Da?
Malić: Da. Otpušten je.
Looms: Nije objavljeno javno.
Malić: Na sastanku. Objaviti će sutra.
Looms: OK. (nejasno) očekivati?
Malić: Da. Rekao sam ti za to prije mjesec dana.
Looms: Tko ga se riješio?
Malić: Obojica. Frajeri s vrha.
Looms: U redu. To je dobro.
Malić: Da, da. Nije loše. Vidjet ćemo što će se dogoditi poslije.
Looms: Nastavit ćemo dalje s pritiskom.
Malić: Dakle, hoćemo, pričekati ćemo neko vrijeme.
Looms: Da, znam da te nema idući tjedan.


Podsjetimo, famozna Turekova prezentacija sadrži izvješće o djelovanju stranih obavještajaca u Hrvatskoj, koji su, barem tako tvrdi Turek, uz pomoć domaćih novinara, obavještajno-medijskim manipulacijama radili na diskreditaciji Republike Hrvatske i time na otežavanju pristupa u EU.

Prozvani novinari prošlog su tjedna energično odbili tvrdnje iz Turekove prezentacije, tražili su istragu nadležnih državnih tijela, a posebno se u cijelom slučaju prašina digla zbog činjenice da je novinare tajno pratila Protuobavještajna agencija.

Prema onome što je o Turekovoj prezentaciji dosada objavljeno u javnosti, nejasno je tko je Loomsov nalogodavac tj. tko stoji iza toga da se zbog neriješenog slučaja Gotovina,  diskreditira RH te da joj se onemogući (trajno ili privremeno) ulazak u Europsku uniju.

No, možda je to pitanje koje ne treba postavljati, jer na njega nema odgovora budući da možda ipak ne postoji osoba ili interesna skupina kojoj bi smetala Hrvatska u EU.

Pročitajte više