Nacionalna garda Minessote i hrvatska vojska u Karlovcu obnavljaju školsku kuhinju

Foto: FAH

ZAPOVJEDNIŠTVO Američkih snaga u Europi (EUCOM), zajedno s pripadnicima američkih i hrvatskih oružanih snaga, provest će vojno-civilno humanitarni projekt obnove zgrade Osnovne škole Dubovac u vrijednosti 900.000 kuna, a radovi su počeli u petak nakon dva tjedna pripreme.

Zapovjednik inženjerijske pukovnije brigadir Eugen Njari naglasio je da je ovaj humanitarni projekt nastavak 20-godišnje suradnje Nacionalne garde Minnesote i Oružanih snaga Republike Hrvatske, koje međusobno provode obuku, vježbe, ali i vojne misije, te je kao posebno uspješnom suradnjom izdvojio onu u Afganistanu.

"Na humanitarnom planu naše inženjerijske jedinice već su radile zajedno u Slunju, Dugoj Resi, Ogulinu i Karlovcu i mogu reći da mi je uvijek drago kada radimo zajedno, jer uvijek nešto naučimo jedni od drugih", rekao je Njari i kao primjer izdvojio ujednačavanje mjernih jedinica centimetara i inča, da bi sve bilo usklađeno.

Voditelj radova Matija Medvidović rekao je da su danas počeli zidarski radovi, a slijede keramičarski i vodoinstalaterski, te na njima radi osam pripadnika Inženjerijske pukovnije i 32 američkih inžinjeraca, a voditelj američke skupine, poručnik Jon Fougner, rekao je da će nova grupa od 32 vojnika zamijeniti sadašnju. Rekao je da se puno radi iako tu "nema puno slave", te da mu se sviđaju ljudi u Karlovcu, da se s većinom "dobro razumiju", jer mnogi govore engleski jezik.

Američkoj i hrvatskoj vojsci se na rekonstruiranju školske kuhinje u ime 700-tinjak učenika i nastavnika OŠ Dubovac zahvalila ravnateljica Irmelina Sablić, dok je zahvale u ime grada Karlovca uputila i pročelnica Andreja Navijalić, no ona se zahvalila i Veleposlanstvu SAD-a u Hrvatskoj, s kojim je uvijek, kako je rekla, suradnja ugodna i uspješna.

 

Pročitajte više