Nad Istrom i Kvarnerom izvodi se hrvatsko-američka vojna vježba

U SKLOPU hrvatskoameričke vojne suradnje u zračnom prostoru iznad Istre i Kvarnera hrvatsko i američko zrakoplovstvo izvode vojnu vježbu "Jadranski mač 03" koja je započela u ponedjeljak, a završava u petak, 17. listopada, akcijom traganja i spašavanja.

U vježbi sudjeluje osam američkih zrakoplova F16 sa 115 zrakoplovaca iz zrakoplovne baze u Avianu, šest hrvatskih MIG-ova 21, dva zrakoplova PC-9 i helikopteri MI8 i "bell".

O važnosti zajedničke vježbe na današnjoj su konferenciji za novinare u 92. zrakoplovnoj bazi u Puli govorili zapovjednik Združenog zapovjedništva za obuku HRZ-a brigadni general Mirko Šundov, zamjenik zapovjednika HRZ-a stožerni brigadir Nikola Matanovac te u ime domaćina zapovjednik pulske Zrakoplovne baze brigadir Ivan Bosak. U ime američkih snaga novinarima su se obratili zapovjednik za operacije 16. zrakoplovstva SAD-a za južnu Europu brigadir Steven Carey i zapovjednik američkih snaga u Avianu pukovnik Mark Moore.

Po riječima generala Šundova cilj vježbe je poznavanje i uvježbavanje standardnih operativnih postupaka u nadzoru zračnog prostora u skladu s NATO-ovim standardima. Novost vježbe je što hrvatske zrakoplovne snage predstavljaju mladi letači koji su završili prometni fakultet i nakon vježbe na školskim zrakoplovima "pilatus" sada lete na osuvremenjenim MIG-ovima 21.

"Ovake vježbe pridonose razvoju međusobnih odnosa i boljem razumijevanju u skladu s hrvatskim zahtjevima o integriranju hrvatskih Oružanih snaga u NATO", kazao je Šundov, dodavši kako se u vježbi posebno izbjegavaju naseljeni prostori kako se bukom ne bi uznemirilo pučanstvo.

Stožerni brigadir Matanovac podsjetio je kako su Oružane snage pa tako i HRZ u preustroju "na putu do malog profesionalnog i djelotvornoga ratnog zrakoplovstva".

Brigadir Carey zahvalio je u ime Američkoga ratnog zrakoplovstva na mogućnosti da lete, kako je rekao, "u predivnoj zemlji". Takva vrsta vježbe koristi i Hrvatskoj i SAD-u, dodao je.

Pukovnik Moore je istaknuo kako je 31. bojni američki puk obišao mnoge eskadrile u svijetu, počevši od Europe preko Iraka do Azije, Pacifika, ali nigdje nisu naišli na takvu potporu kao u Hrvatskoj.

Na novinarski upit koliko hrvatski letači udovoljavaju standardima NATO-a, odgovorio je kako je riječ o sporu i dugotrajnu procesu međusobna uvježbavanja, koji Hrvatskoj pomaže u Partnerstvu za mir i približavanju stanadardima NATO-a.

"Hrvatski mladi zrakoplovci dojmili su me se jer su dobri i trude se da postanu još bolji, onakvima kao što smo mi", zaključio je puk. Moore.

(Hina) spd dd

Pročitajte više