Nadbiskup Bozanić o "zgradi od oniksa": Htjeli smo skromnije, ali ne možemo zbog urbanistike

"OSOBNO bih bio i glasovao sam za jednostavniju zgradu, ali s jedne strane uvjetovanost urbanistike, s druge uvjetovanost arhitekta nije dala da se negdje neku stvar smanji", rekao je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u prigodnom druženju sa studentima u domu "Stjepan Radić", odgovarajući na pitanje o velebnoj novoj zgradi Hrvatske biskupske konferencije.

Htjeli skromnije, ali...

Podsjetimo, zgrada koja je još uvijek u izgradnji, opločena je specijalnim skupocjenim kamenom te su u nju ugrađeni specijalni panoramski liftovi i iznimno skup sustav grijanja. Hrvatska javnost bila je posebno ogorčena kada se saznalo da samo izrada tzv blende na fasadi zgrade od poludragog kamena oniksa stoji 2000 eura po četvornom metru. U tu je cijenu uključena i čelična potkonstrukcija. Blenda fasade sastoji od ukupno 600 četvornih metara oniksa i da samo taj građevinski zahvat stoji 1,2 milijuna eura.

Štoviše, Crkva navodno ne može dobiti uporabnu dozvolu i to upravo stoga jer se već mjesecima krši arhitektonski projekt poznatog hrvatskog arhitekta Nenada Fabijanića. Prema verziji nadbiskupa Bozaniću, Crkva je htjela nešto "skromnije", no nije se moglo radi - urbanistike. Također, rekao je kako su pojedini objavljeni troškovi preuveličani, no svejedno je  istaknuo  potrebu uspostave boljega komuniciranja unutar Crkve.

Donacija iz Italije

Valja naglasiti da Crkva prema postojećim zakonima nema obvezu podnošenja financijskog izvješća pa je zapravo nepoznato kako i na koji se način troši 270 milijuna kuna iz državnog budžeta, a tu su i dodatna primanja od ministarstva kao i općina i županija te primjerice više od 5 milijuna kao naknadu za oduzetu imovinu.  


"Riječ o donaciji, najviše Talijanske biskupske konferencije", naglasio je nadbiskup Bozanić govoreći o zgradi HBK od poludragog kamenja dodajući da je se HBK mora okupiti na jednom mjestu, a zgrada je bila "najekonomičnije rješenje".

Posao preko veze kao borba protiv mentaliteta

Za nadbiskupa Bozanića bilo je i drugih zanimljivih pitanja poput onog što misli o "predsjedniku agnostiku", na što je Bozanić dao nedefiniran  odgovor da se na izborima pokušavaju izabrati najbolji ljudi. No, svakako vrhunac je bilo pitanje jednog studenta da li kao katolik mora odbiti zapošljavanje preko veze.

"Trebam li to odbiti pa ako je to i jedini način da dobijem posao", glasilo je pitanje, na što je Bozanić istaknuo da valja slijediti - vlastita načela ali i boriti se protiv mentaliteta. 

"Mentalitet koji tvrdi da nije moguće uspjeti nego samo odabirom lošeg puta pogrešan je i protiv njega se treba boriti", rekao je Bozanić. Priču o don Sanaderu koji je navodno bio glavni kadrovik u državnim tvrtkama, nitko nije spominjao. 

Pročitajte više