Nadbiskup Bozanić završio posjet subotičkoj biskupiji

ZAGREBAČKI nadbiskup, predsjednik HBK i potpredsjednik Europskog vijeća biskupske konferencije Josip Bozanić završio je sinoć dvodnevni posjet subotičkoj biskupiji, tijekom kojega je održao euharistijsko slavlje, posvetio obnovljeno svetište Majke Božje na Bunarićima, te sudjelovao na proslavi Dana grada Subotice i na ekumenskom susretu s predstavnicima ostalih kršćanskih crkava, izvijestio je danas glasnogovornik zagrebačkog nadbiskupa Zvonimir Ancić.



U sklopu proslave Dana grada Subotice, 1. rujna, subotički gradonačelnik Geza Kucsera priredio je svečani prijem za zagrebačkog nadbiskupa u gradskoj vijećnici.

Gradonačelnik je istaknuo veliko značenje svetišta Majke Božje na Bunariću koje okuplja katolike i pravoslavne vjernike te je tako simbol zajedništva različitih vjeroispovijesti u tome gradu.

Nadbiskupa je gradonačelnik izvijestio o ideji da se u tome gradu osnuje sveučilište u čijem bi sklopu bio i teološki fakultet.

Tu je ideju Bozanić pozdravio istaknuvši važnost Subotice kao katoličkog grada koji na osobit način unosi katoličku dimenziju u zemlju gdje su katolici u manjini.

Kucsera je prenio Bozaniću i veliku želju Subotičana da u svome gradu ugoste papu Ivana Pavla II., izvijestio je glasnogovornik Zvonimir Ancić.

Nakon primanja u gradskoj vijećnici predsjednik HBK susreo se sa svećenicima triju subotičkih dekanata u župnoj crkvi na Paliću gdje su svećenici sudjelovali u duhovnoj obnovi, a pridružio im se i beogradski nadbiskup metropolit Stanislav Hočevar.

Jučer poslijepodne održan je ekumenski susret u biskupskom dvoru u Subotici na kojem su, uz nadbiskupa Bozanića, sudjelovali domaći biskup Ivan Penzeš, nadbiskup Hočevar, episkop bački Irijej Bulović, biskup slovačke Evangeličke crkve u Vojvodini Samuel Vrbovski, superintendant mađarske Evangeličke crkve u Vojvodini Arpad Dolinski i biskup kršćanske Reformirane crkve Czete Szemesi Istvan.

Sudionici ekumenskog susreta bili su nazočni i svečanoj sjednici Katoličkog instituta za kulturu, povijest i duhovnost "Ivan Antunović" tijekom koje je počasno članstvo nadbiskupu Bozaniću uručio predsjednik instituta vlč. Andrija Kopilović.

Na kraju posjeta subotičkoj biskupiji Bozanić je istaknuo da je uočio velik napredak u odnosu na svoj posjet Subotici 1999.

Posebno je pozdravio uspostavu Hrvatskog nacionalnog vijeća ocijenivši da je takva institucija bila potrebna te kako je važno da ju Hrvati prepoznaju kao novi izazov i šansu.

Pročitajte više